Wijting
600 g wijtingfilet zonder vel
peper en zout, naar smaak
Karnemelkstampers
750 g bintjes
250 ml karnemelk
peper en zout, naar smaak
Garnalenjus
500 g ongepelde garnalen
1 ui, grofgesneden
1 stengel selder, grofgesneden
1 tl tomatenpuree
500 ml water
boter
Gepocheerd ei
4 eieren
100 ml azijn
Afwerking
kervel
Karnemelkstampers
Kook de aardappel gaar in gezouten water, pureer de aardappelen en voeg de karnemelk toe. Breng op smaak met peper en zout.
Garnalenjus
Pel de garnalen en bewaar ze in de koelkast. Stoof de koppen en schalen aan in een klontje boter. Voeg de ui, selder en tomatenpuree toe. Laat dit eventjes bakken en voeg dan 500ml water toe. Laat voor de helft inkoken. Passeer de saus door een fijne zeef en monteer de saus met een klontje boter.
Wijting
Portioneer de wijting in kleine stukken en bak ze in een pan met een klontje goede boter. Breng op smaak met peper en zout.
Gepocheerd ei
Open de eieren in 4 afzonderlijke koffietassen. Zet een potje water op het vuur en voeg daaraan 100ml azijn toe. Wanneer het water net onder het kookpunt is maak je een draaikolk in het water en voeg je voorzichtig één voor één de eieren toe in het midden van de zeer traag draaiende kolk. Na ongeveer 3 minuten haal je de eieren er voorzichtig uit.
Afwerking
Doe wat puree in het midden van het bord. Maak een kuiltje in de puree en leg daar het gepocheerde ei in. Schik er de wijting rond en voeg enkele lepeltjes saus toe. Werk af met enkele garnalen en een takje kervel.
Foto: Frank Croes