Hondshaai
550 g hondshaai, in filet
boter
Handgerolde couscous
800 ml groentenbouillon
200 g couscous
2el piquillopeper, fijngesneden
enkele blaadjes platte peterselie, fijngesneden
enkele blaadjes munt, fijngesneden
peper en zout, naar smaak
Garnituren
200 g girolles, gekuist
250 g jonge spinazie
1 sjalot, in ringen gesneden
peper en zout, naar smaak
Bouillabaisse
1,5kg visafval (koppen en graten van rode poon bijvoorbeeld)
1 grote ajuin
1 rode paprika
2 stengels selder
1 prei
25 g tomatenpuree
witte wijn, een scheut
750 ml visbouillon
750 ml water
citroensap, naar smaak
1 klontje boter
olijfolie
peper en zout, naar smaak
Handgerolde couscous (m’hamsa)
Breng een groentenbouillon aan de kook en voeg er wat afgespoelde couscous bij. Kook gedurende 7 minuten, haal van het vuur en laat nog 4 minuten zwellen in de bouillon. Giet af en werk af met olijfolie, fijngesneden piquillopepers, enkele blaadjes platte peterselie en enkele blaadjes munt en enkele eetlepels van de groentenbouillon. Goed afkruiden met peper en zout.
Gebakken jonge spinazie - girolles
Bak wat jonge spinazie op in olijfolie en voeg wat fijngesneden ringen sjalot, peper en zout toe. Bak de schoongemaakte girolles ook in wat olijfolie, kruiden met peper en zout.
Hondshaai
Vraag gefileerde hondshaai zonder vel en snij de de buikgraten uit. Kerf de vis wat in en snij in kleine stukken. Leg de stukken op een ingeboterde ovenschaal. Lepel er wat bouillabaisse bij en gaar de vis zo in een oven van 150°C tot zacht.
Snelle Bouillabaisse
Vraag visafval aan uw visboer (bij voorkeur van kleine visjes). Haal er de kieuwen en de ogen uit en plaats op een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Rooster dit in een oven van 200°C gedurende 35 minuten. Stoof ondertussen aan in een grote pot: ajuin, rode paprika, selder, prei en wat tomatenpuree. Bevochtig met een goede scheut witte wijn, voeg de geroosterde graten toe en vul de pot bij met de helft visbouillon, de helft water. Kook gedurende een klein uurtje op een laag vuur. Passeer door een fijne zeef en mix er een klontje boter onder. Breng op smaak met peper, zout en wat citroensap.
Afwerking
Schik de couscous, de spinazie en de paddenstoelen op een (diep) bord en plaats er de stukjes hondshaai bij. Serveer de bouillabaisse apart.
Foto: Levien Lockefeer