Griet
1 griet van 1,5 kg
olijfolie
Bloemkool
1 bloemkool
1 aardappel (bintje)
20 cl volle melk
Hazelnoot
50 g witte hazelnoten
1 dl hazelnotenolie
peper en zout, naar smaak
olijfolie
Griet
Maak de griet schoon, fileer, verwijder het vel, bewaar koel.
Bloemkool
Was de bloemkool, hou enkele roosjes apart voor de versiering. Kook de rest van de bloemkool met de aardappel een 20-tal minuten. Mix de bloemkool met melk tot een mousse, kruid naar smaak. Snij het opzijgehouden roosje in fijne plakjes, dompel in ijswater.
Hazelnoten
Verwarm de oven voor tot 180°C, rooster de hazelnoten 10 minuten, mix tot poeder en meng met de hazelnotenolie, peper en zout.
Griet
Kleur de grietfiles goed aan in hete olijfolie in een antiaanbakpan, gaar 3 minuten verder in de oven. Laat rusten.
Afwerking
Breng op het bord puntjes bloemkoolmousse aan, leg de visfilet op het bord, besprenkel met hazelnotenolie, werk af met een kruid.
Foto: Heikki Verdurme