C'est l'heure de changer.

Ce site n'est pas soutenu par Internet Explorer. Si vous souhaitez continuer à naviguer sur ce site Web, veuillez passer à un meilleur navigateur. Vous trouverez ci-dessous quelques suggestions.
En cliquant sur « Accepter tous les cookies », vous acceptez le stockage de cookies sur votre appareil afin d'améliorer la navigation sur le site, d'analyser l'utilisation du site et de contribuer à nos efforts de marketing. Découvrez-nous politique de confidentialité pour plus d'informations.
Wijting in Noordzeebouillabaisse
Noordzeebouillabaisse met wijting, mosseltjes en kerstomaat in een zwart kommetje
← Recette précédente
Retourner à tous les chefs
Recette suivante→
Retourner à tous les chefs
Liste des ingrédients
Nombre de personnes :
4

Wijting

4 mooie stukken wijtingfilet van +- 80g
limoensap
peper en zout, naar smaa

Garnituur

100g ongepelde Noordzeegarnalen
250g kokkels
500g mosselen
100g zeekraal
18 mini trostomaatjes
2el sushi-azijn

Noordzeebouillabaisse

1kg strandkrabbetjes
koppen en schalen van de garnalen
1 stengel selder, fijngesneden
1 sjalot, fijngesneden
5 champignons, fijngesneden
zeste van 1 sinaasappel
1 steranijs
citroentijm
peterseliestengels
1el tomatenpuree
1l kippenbouillon
enkele draadjes Belgische saffraan, geweekt in 10cl witte wijn
kookroom
gezouten boter
peper en zout, naar smaak

Chercheur :
Photo de profil en noir et blanc de « Bart Gils » portant un gilet de cuisine blanc.
Bart Gils
Préparation

Wijting

Kruid de wijting met peper en zout en besoprenkel met limoensap. Bak kort aan in boter en olijfolie tot de vis gaar is.

Garnituur

Pel de garnalen en bewaar de koppen en schalen voor de bouillabaisse. Stoof de kokkels en de mosselen kort in boter tot ze open gaan en haal ze uit de schelp. Kook de zeekraal kort in ongezouten water en laat daarna schrikken in ijswater. Maak een kruisje in de tomaatjes en dompel ze enkele seconden onder in kokend water. Laat ze vervolgens schrikken in ijswater, pel ze en marineer in 2 eetlepels sushi-azijn.

Noordzeebouillabaisse

Stoof de garnaalkoppen met de strandkrabbetjes in boter. Voeg de selder, sjalot, champignons, sinaasappelzeste, steranijs, citroentijm, peterseliestengels en tot slot de tomatenpuree toe. Laat even meestoven. Voeg de kippenbouillon en witte wijn met saffraan toe. laat kort inkoken en mix eventueel grof. Zeef en laat opnieuw inkoken. Voeg de kookroom en boter toe. Schuim op met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

Afwerking

Verdeel de vis en de garnituur over de diepe borden, hou de zeekraal apart. Schenk de bouillabaisse in het bord. Stoof tot slotte de zeekraal kort op in boter en verdeel over de borden.

Foto: Frank Croes

detailfoto van wijting op schilferijs

Plats connexes

Gebakken wijting met bloemkool en jus van garnaal gedresseerd in een wit rond bord met zwarte ondergrond
Gebakken wijting met bloemkool BBQ en luchtige jus van grijze garnaal
Voir le plat
wijting met asperges en cantharellen gedresseerd op een blauw rond bord
Gebrande wijting met cantharellen, asperges, gebrande zilver-ui en klaverzuring
Voir le plat
Wjting op zijn geheel in een ovenschaal met courgette, venkel en kerstomaat
Zomerse wijting uit de oven
Voir le plat
Wijting met een soepje van kokkels
Wijting met kokkels, vin jaune, rammenas en truffel
Voir le plat
Wijting met zonnewortel en cecina de buey gedresseerd in een bruinrood kommetje
Wijting met zonnewortel, truffel en cecina de buey
Voir le plat
Wijtingcarpaccio met zomerse groentjes op een oranje kommetje gedresseerd.
Wijting­carpaccio
Voir le plat
gepaneerde wijting gedresseerd op een bord gevuld met aardappelen.
Fish & chips van wijting
Voir le plat
Wijting met bloemkool een witte saus en afgewerkt met kaviaar op een wit bord gedresseerd
Wijting met bloemkool, jus van gerookt spek en zeewier
Voir le plat
Wijting met spitskool, zilverui en bearnaise op een wit bord gedresseerd.
Gegrilde wijting met spitskool en zilverui
Voir le plat
Céviche van wijtinge met gele courgette in bloem-vorm gedresseerd met een jus van duindoornbes
Céviche van wijting met gele courgette en duindoornbes
Voir le plat
wijting in tempura met kruidensla gedresseerd in een bruin kommetje
Tempura van wijting met kruidensla
Voir le plat
Wijting met bloemkool en koffie gedresseerd in een beige bord
Wijting met garnalen, bloemkool en koffie
Voir le plat
Wijting met een enveloppe van koolrabi gedresseerd op een wit bord met beige rand
Gebrande wijting met koolrabi en wei
Voir le plat
Wijting met butternut op een beige bord gedresseerd
Wijting met butternut­pompoen
Voir le plat
Gefrituurde wijting afgewerkt met frisse groene salade en platte kaas.
Gefrituurde wijting met kruidige salade en platte kaas
Voir le plat
Wijting in zoutkorst met als sidedishes witloof en butternut
Wijting in zoutkorst met witloof en butternut
Voir le plat
Wijting met pompoen en jus van madarijn gedresseerd op een zandkleurig bord
Wijting met pompoen en mandarijn
Voir le plat
Wijting met karnemelkstampers en een gepocheerd ei gedresseerd in een bruin diep bord
Wijting met karnemelkstampers, gepocheerd ei en grijze garnalen
Voir le plat