Zeebarbeel
6 zeebarbelen van 300 - 400g of 12 zeebarbeel filets en 750g visafval
75g wortel
40g bleekselder
40g tomatenconcentraat
1el bloem
1,5l water
peper en zout
Afwerking
4 sneden peperkoek
boter
40g roomkaas
Soep
Gebruik volledige vissen en reinig en fileer ze of vraag dit aan de vishandelaar. Houd het afval apart (koppen en graten). Je kan dit ook kopen bij de vishandelaar. Verwijder ogen en kieuwen uit het visafval. Deze geven een bittere smaak. Stoof het visafval aan in een droge pot. Voeg wortelen, prei en tomatenconcentraat toe en laat enkele minuten stoven. Bestrooi met een flinke eetlepel bloem en voeg het water geleidelijk toe. Breng het geheel aan de kook en laat zacht pruttelen tot de groenten gaar zijn. Mix en zeef de bouillon en werk af met peper en zout naar smaak.
Laat de bouillon zeker niet langer koken dan 30 minuten. Als je de bouillon te lang laat koken, wordt hij bitter.
Zeebarbeel
Snijd de zeebarbeel in fijne plakjes en plaats ze gedurende 3 minuten in een voorverwarmde oven van 140 °C. Indien u de vis zelf fileert verwijder dan op voorhand de fijne graatjes.
Peperkoekcroutons
Snijd de peperkoek in blokjes en bak ze krokant in boter. Laat de croutons na het bakken even rusten op een stukje keukenpapier.
Afwerking
Schik de zeebarbeelfilets in een cirkel op het soepbord. Lepel hier de roomkaas op zoals op de foto. Verdeel de peperkoekcroutons over de zeebarbeel. Verdeel de soep rond het viskransje
Foto: Frank Croes