L'heure du changement a sonné.

Ce site n'est pas pris en charge par Internet Explorer. Si vous souhaitez continuer à consulter ce site web, vous devez passer à un meilleur navigateur. Voici quelques suggestions.
En cliquant sur "Accepter tous les cookies", vous acceptez que des cookies soient stockés sur votre appareil afin d'améliorer la navigation sur le site, d'analyser l'utilisation du site et de nous aider dans nos efforts de marketing. Consultez notre politique de confidentialité pour plus d'informations.
Geroosterde heek met spinazie
Merlu à la crème d'épinards et à l'émulsion mousseuse de chou blanc, servi dans une assiette blanche à bordure noire.
← Recette précédente
Retourner à tous les chefs
Recette suivante→
Retourner à tous les chefs
Liste des ingrédients
Nombre de personnes :
4

Merlu

4 x 70g heek
boter
fijn keukenzout, naar smaak

Spinaziecrème

1kg spinazie
1l melk
8g agaragar
zeste van 1 citroen
peper en zout, naar smaak

Gekonfijte venkel

2 middelgrote venkels
zeste van 1 citroen
druivenpitolie
zout, naar smaak

Witte koolemulsie

4kg witte kool
400g boter

Mange-tout

16 mange-tout (peultjes)
40g boter
zout, naar smaak

Préparation

Spinaziecrème

Breng een grote pan water aan de kook, was de spinazie grondig, blancheer ca. 45 seconden, koel meteen af in ijswater. Draai de afgekoelde spinazie in een keukendoek en wring er zo veel mogelijk vocht uit. Hou opzij. Breng melk, zeste van 1 citroen en agaragar al roeren zachtjes aan de kook, zeef, laat afkoelen. Neem 450g van de gegeleerde melk en 300g spinazie, mix glad in een keukenmachine, kruid met peper en zout, zeef. Hou opzij.

Gekonfijte venkel

Was de venkel, bewaar het groen, snij de knol in de lengte in 6 stukken, kruid met fijn zout. Doe met de citroenzeste in een pan, overgiet met druivenpitolie, warm heel zachtjes op, controleer geregeld, laat zeker niet koken! (Het opwarmen kan tot 30 minuten duren.) Laat afkoelen in de olie. Hou opzij.

Witte koolemulsie

Verwarm de oven voor tot 250°C, laat de kolen 3 uur bakken tot ze zwart zijn. Laat 2 dagen afkoelen in de koelkast. Verwijder de zwarte stukken, snij de kolen in 6 stukken, bak in de pan. Doe in een kookpan, zet onder met water, laat 3 uur zachtjes sudderen. Zeef en laat inkoken tot er zo'n 600 ml koolbouillon overblijft. Voeg de boter toe, schuim op.

Mange-tout

Doe de peultjes in een koekenpan met 25 cl water, een snuifje zout en boter, laat goed opkoken terwijl u de pan heen en weer beweegt tot de boter en het water geëmulgeerd zijn. Dien onmiddellijk op.

Heek‍

Bak de heek op één kant, bestrooi de andere kant met fijn zout.

Finition

Warm de spinaziecrème, de koolemulsie en de gekonfijte venkel op. Smeer de spinaziecrème uit over het bord, leg de vis erop, bedek met 2 stukken gekonfijte venkel, versier met venkelgroen. Leg 4 peultjes op elk bord, werk af met opgeschuimde koolemulsie.

Photo : Heikki Verdurme

Detailfoto van de zijkant van de heek op schilferijs

Plats apparentés

Merlu avec poulet croustillant et wonton au shiitake servi dans une assiette ronde beige.
Merlu au poulet croustillant et wonton aux shiitakes
Voir le plat
Merlu frit avec purée de pois et bacon croustillant, servi dans une assiette blanche ronde et dentelée.
Merlu à la purée de petits pois et au bacon croustillant
Voir le plat
Merlu avec des nuances vertes de concombre et d'aneth servi sur une assiette blanche.
Merlu à l'aneth, au concombre, au citron et au babeurre
Voir le plat
Carpaccio de merlu avec raviolis ouverts, sauce au vadouvan et aux coques servis dans un bol noir.
Carpaccio de merlu avec raviolis de courgettes et de shiitakes ouverts et sauce au vadouvan
Voir le plat
Merlu à la salsa de fenouil et toast à la rouille et au parmesan servis sur une assiette noire.
Purée de merlu tiède avec salsa de fenouil, graines de fenouil grillées et toast à la rouille
Voir le plat