Wijting
4 wijtingfilets van elk 150g
1l water
100g grof zeezout
Tempura
50g bloem
50g aardappelzetmeel
12g droge gist
5g gedroogde tijm
water
paneermeel
Aardappelen
4 blauwe aardappelen bleu de la manche
4 roze aardappelen northernruby
4 helgele aardappelen andean sunrise
1dl water
fleur de sel
aluminiumfolie
Mousseline
5 eigelen
5el dragonazijn
2el water
60g hazelnootboter
60g room
1 blaadje gelatine
1el dragon, fijngesneden
zout
Afwerking
seizoenskruiden uit de tuin
Wijting
Verhit 1 liter water met 100 gram zout, los het zout op en laat de pekel afkoelen. Fileer de wijting of vraag dit aan je vishandelaar. Leg de filets 10 minuten in de koude pekel, haal eruit, reinig, en bewaar koel.
Tempura
Meng bloem, aardappelzetmeel, bakpoeder en gedroogde tijm, voeg water toe tot je een smeuïg beslag krijgt. Dompel de wijtingfilets in het beslag en haal ze door het paneermeel. Frituur ze tot ze goudgeel zijn op 180°C.
Aardappelen
Leg de aardappelen in een ovenschotel met het water en zout, sluit goed af met aluminiumfolie en gaar ze in de oven op 180°C. De aardappelen zijn gaar als je met een mesje makkelijk doorheen de aardappel kan prikken. Bewaar ze op kamertemperatuur.
Aardappelchips
Snij fijne plakjes van de aardappelen. Dompel ze kort onder in koud water om het zetmeellaagje te verwijderen, laat uitlekken en droog goed af. Frituur op 150°C tot ze droog zijn en zonder ze te kleuren (zodat ze hun blauwe, roze en gele kleur behouden). Laat uitlekken op keukenpapier.
Mousseline
Meng de eigelen, azijn en water op zacht vuur zoals een sabayon. Meng er de gelatine onder, voeg vervolgens de gesmolten hazelnootboter en de room toe. Breng op smaak met dragon en zout.
Afwerking
Leg de gefrituurde wijting op het bord, schik er de kleurrijke aardappelchips rond, lepel er de mousseline bij en enkele aardappelblokjes. Werk af met de zuringblaadjes.
Foto: Frank Croes