L'heure du changement a sonné.

Ce site n'est pas pris en charge par Internet Explorer. Si vous souhaitez continuer à consulter ce site web, vous devez passer à un meilleur navigateur. Voici quelques suggestions.
En cliquant sur "Accepter tous les cookies", vous acceptez que des cookies soient stockés sur votre appareil afin d'améliorer la navigation sur le site, d'analyser l'utilisation du site et de nous aider dans nos efforts de marketing. Consultez notre politique de confidentialité pour plus d'informations.
Zeeduivel met venkel en pompelmoes
un morceau de lotte frit avec du fenouil et du pamplemousse servi sur une assiette beige
← Recette précédente
Retourner à tous les chefs
Recette suivante→
Retourner à tous les chefs
Liste des ingrédients
Nombre de personnes :
4

Lotte‍

4 moten zeeduivel (140 g elk)
geklaarde boter
1 klontje verse hoeveboter

Mousseline‍

750 g aardappelen (ratte)
3 teentjes look
2,5 dl room
2 el gerookte boter
zout, naar smaak

Fenouil‍

2 venkels
3 takjes rozemarijn
1 pompelmoes
enkele jeneverbessen
1 teentje look

Beurre blanc

12 cl pompelmoessap
8 cl sinaasappelsap
3 cl limoensap
500 g boter
zout, naar smaak

Finition

enkele bloempjes
enkele takjes bronzen venkel
4 lente-uitjes

Chercheur :
Photo de profil en noir et blanc de "Kenny Bernaerts" portant un gilet de cuisine blanc.
Kenny Bernaerts
Préparation

Lotte‍

Warm wat geklaarde boter op in een antiaanbakpan, kruid de moten goed met zout en peper, bak goudbruin in de pan. Voeg de boter toe. Besprenkel de moten met de boter tot de zeeduivel gaar is.

Mousseline‍

Blancheer de look 3 maal om de scherpe smaak te elimineren. Gaar de aardappelen in gezouten water. Giet af, doe ze terug in de kookpot, droog ze even op matig vuur. Pureer de aardappelen met de geblancheerde look met behulp van een passe-vite. Werk de puree op met room en gerookte boter. Breng op smaak met zout.

Gekonfijte venkel

Verwarm de oven voor tot 200°C. Snij één venkel in grove stukken, leg in een ovenschaal. Meng met wat olijfolie, look, tijm, rozemarijn, jeneverbessen, een beetje zeste en sap van pompelmoes. Bewaar de rest van het sap en de partjes van de pompelmoes voor de gemarineerde venkel. Gaar de venkelstukken 30 minuten in de oven, ze moeten nog beet hebben maar moeten lichtjes gekaramelliseerd zijn.

Gemarineerde venkel

Zet een ijsbad met een beetje citroensap klaar. Snij de tweede venkel horizontaal in fijne plakjes met een mandoline, doe onmiddellijk in het ijsbad. Laat ze daar enkele minuten, breng ze over in een mengkom, breng op smaak met de rest van de zeste, sap en de partjes van de pompelmoes, wat olijfolie, zout en peper.

Beurre blanc

Snij de boter in blokjes, zet in de koelkast tot gebruik. Doe alle sappen bij elkaar, kook in tot de helft. Werk de saus met een klopper op met de koude blokjes boter, breng op smaak met wat zout.

Lente-uitjes

Blancheer de uitjes, laat goed uitlekken.

Presentatie

Dresseer wat aardappelmousseline op het bord, leg daarop de gekonfijte venkel en vis ernaast. Werk af met de salade van venkel en pompelmoes, de bronzen venkel en lente-ui. Serveer de saus aan tafel.

Photo : Heikki Verdurme

Topshot van zeeduivel op schilferijs omringd door visnet

Plats apparentés

Ragoût de lotte et de poireaux d'hiver servi dans une assiette creuse blanche.
Ragoût de lotte et poireaux d'hiver
Voir le plat
Carpaccio de lotte à la salsa de tomate et caviar
Carpaccio de lotte à la tomate et au caviar royal belge
Voir le plat
Lotte avec asperges vertes et secreto servie dans une assiette creuse brune
Lotte en croûte de sel avec asperges vertes grillées et secreto
Voir le plat
carpaccio de lotte au gel de baies d'argousier et brocolli dans une assiette bordeaux
Carpaccio de lotte au bouillon de soja et de truffes et gel de baies d'argousier
Voir le plat
Lotte à la tomate et aux asperges blanches servie dans une assiette blanche profonde.
Lotte aux asperges blanches, tomates et petits pois
Voir le plat
Lotte avec asperges vertes et crème de carotte servie dans une assiette ronde beige.
Lotte aux asperges vertes et à la crème de carotte
Voir le plat