Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Zeebarbeelsoep met peperkoek
Soep van zeebarbeel apart geserveerd naast een bord met de soep en peperkoekcroutons
← Vorig recept
Ga terug naar alle chefs
Volgend recept→
Ga terug naar alle chefs
Ingrediëntenlijst
Aantal personen:
4

Zeebarbeel

6 zeebarbelen van 300 - 400g of 12 zeebarbeel filets en 750g visafval
75g wortel
40g bleekselder
40g tomatenconcentraat
1el bloem
1,5l water
peper en zout

Afwerking

4 sneden peperkoek
boter
40g roomkaas

Onderzoeker:
Zwart-witte profielfoto van 'Jeremy Girvan' met witte keukenvest.
Jeremy Girvan
Bereiding

Soep

Gebruik volledige vissen en reinig en fileer ze of vraag dit aan de vishandelaar. Houd het afval apart (koppen en graten). Je kan dit ook kopen bij de vishandelaar.  Verwijder ogen en kieuwen uit het visafval. Deze geven een bittere smaak. Stoof het visafval aan in een droge pot. Voeg wortelen, prei en tomatenconcentraat toe en laat enkele minuten stoven. Bestrooi met een flinke eetlepel bloem en voeg het water geleidelijk toe. Breng het geheel aan de kook en laat zacht pruttelen tot de groenten gaar zijn. Mix en zeef de bouillon en werk af met peper en zout naar smaak.
Laat de bouillon zeker niet langer koken dan 30 minuten. Als je de bouillon te lang laat koken, wordt hij bitter.

Zeebarbeel

Snijd de zeebarbeel in fijne plakjes en plaats ze gedurende 3 minuten in een voorverwarmde oven van 140 °C. Indien u de vis zelf fileert verwijder dan op voorhand de fijne graatjes.

Peperkoekcroutons

Snijd de peperkoek in blokjes en bak ze krokant in boter. Laat de croutons na het bakken even rusten op een stukje keukenpapier.

Afwerking

Schik de zeebarbeelfilets in een cirkel op het soepbord. Lepel hier de roomkaas op zoals op de foto. Verdeel de peperkoekcroutons over de zeebarbeel. Verdeel de soep rond het viskransje

Foto: Frank Croes

Detailfoto van de kop van een zeebarbeel

Gerelateerde gerechten

Zeebarbeel met venkel en antiboise gedresseerd op een wit bord, met zwarte achtergrond
Zeebarbeel, antiboise en venkel
Bekijk gerecht
zeebarbeel op rabarber met beurre blanc met een zwarte achtergrond
Zeebarbeel met rabarber, beurre blanc en vanille
Bekijk gerecht
Croque van met zeebarbeel gedresseerd op een wit rond bord.
Croque met zeebarbeel, Oud Brugge en roomkaas
Bekijk gerecht
Zeebarbeel met scharrelei en garnaal op een wit bord afgewerkt met krokante chips en kleurijke seizoensbloemen
Zeebarbeel met scharrelei en handgepelde garnalen
Bekijk gerecht
Tempura van zeebarbeel met puree, ui en tartaarsaus
Zeebarbeel­tempura met ui en tartaarsaus
Bekijk gerecht
zeebarbeel met prei en pepersaus op een groen/blauw bord gedresseerd
Zeebarbeel met preistoemp en pepersaus
Bekijk gerecht