C'est l'heure de changer.

Ce site n'est pas soutenu par Internet Explorer. Si vous souhaitez continuer à naviguer sur ce site Web, veuillez passer à un meilleur navigateur. Vous trouverez ci-dessous quelques suggestions.
En cliquant sur « Accepter tous les cookies », vous acceptez le stockage de cookies sur votre appareil afin d'améliorer la navigation sur le site, d'analyser l'utilisation du site et de contribuer à nos efforts de marketing. Découvrez-nous politique de confidentialité pour plus d'informations.
Kalfskop met hondshaai en basilicum
Hondshaai en kalfskop gedresseerd in een wit kommetje met zwarte rand.
← Recette précédente
Retourner à tous les chefs
Recette suivante→
Retourner à tous les chefs
Liste des ingrédients
Nombre de personnes :
4

Kalfskop

1 kalfskop, ontbeend en opgebonden
2 wortels
1 stengel prei
2 stengels groene selderij
2 uien
1 takje tijm
3 blaadjes laurier
1 bol look

Tomatensaus (‘en tortue’)

10 rijpe tomaten
olijfolie
peper en zout, naar smaak
2el zilveruitjes, fijngehakt
2el augurken, fijngehakt
2el peterselie, fijngesneden
2el koriander, fijngesneden
2el marjolein, fijngesneden
2el basilicum, fijngesneden
2el kervel, fijngesneden
een scheutje madera (naar wens)

Hondshaai

400g hondshaaifilet zonder vel
olijfolie
peper en zout, naar smaak

Basilicumolie

60g basilicum
45g spinazie
25g krulpeterselie
250ml goede olijfolie

Afwerking

zeste van citroen

Chercheur :
Photo de profil en noir et blanc de « Maarten Bouckaert » avec gilet de cuisine blanc et sangle foncée.
Maarten Bouckaert
Préparation

Kalfskop

Zet de kalfskop onder water, breng tot het kookpunt, schuim af. Voeg de in stukken gesneden groenten, tijm, laurier en look toe. Laat 3 uur rustig garen. Laat de kop afkoelen in het vocht, tot lauw. Pluk het vlees van het vet en pers alles samen in een schaal. Laat afkoelen.

Saus

Snij de tomaten doormidden, leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Gaar in de oven op 190°C, tot ze kleuren. Duw alles door een grove zeef, werk af met enkele lepels kookvocht van de kalfskop. Voeg de in stukjes gesneden kalfskop toe, breng op smaak met peper en zout, de zilveruitjes, de augurken, de kruiden en eventueel een scheutje madera.

Hondshaai

Bestrooi de vis met fijn zout, laat 3 minuten inwerken. Spoel af, dep droog. Besprenkel met olijfolie, peper en zout, leg de filets in een rookbakje. Rook de hondshaai net zo lang tot de vis volledig gaar is. (Niet ‘overroken’! Het is soms beter om gewoon een rooksmaakje te geven naar wens en vervolgens verder te garen in de oven).

Basilicumolie

Blend de aangegeven ingrediënten met peper en zout 7 min. op 70°C in de Thermomix op stand 7. Koel meteen af in een ijsbad om de kleur te behouden. Decanteer de olie voor gebruik.

Presentatie

Schep een mooie hoeveelheid kalfskop in een diep bord, schik er de warmgerookte hondshaai op, werk af met citroenzeste. Sprenkel op het laatste moment wat basilicumolie rond de kalfskop.

Foto: Heikki Verdurme

Detailfoto van de ruwe huid van hondshaai.

Plats connexes

een moot gebakken hondshaai met zurkelstampers apart geserveerd
Gebakken hondshaai met kruidencoulis en zurkelstampers
Voir le plat
gebrande hondshaai met gemarineerde koolrabi en dille-olie gedresseerd in een roestkleurig kommetje
Hondshaai met koolrabi en dille
Voir le plat
Gerecht hondshaai met korst van garnaal, knolselder en dragon op een wit rond bord.
Hondshaai met korst van garnaal, knolselder en dragon
Voir le plat
Tartelette van hondshaai en anijsgroentjes gedresseerd op een beigekleurig rond bord.
Tartelette van hondshaai en anijsgroentjes
Voir le plat
Hondshaai en rode biet tussen een zuurdesemsandwich gedresseerd op een rond blauw bord.
Zuurdesemsandwich met hondshaai en rode biet
Voir le plat
Hondshaai met couscous, spinazie en girollen met een saus van bouillabaisse op een zwart bord gedresseerd.
Hondshaai met handgerolde couscous en bouillabaisse
Voir le plat
Hondshaai met pompoen gedresseerd in een halve maan op een wit rond bord
Hondshaai met dashi en pompoen
Voir le plat
Hondshaai rillette met duinasperges gedresseerd op een wit bord met zwarte rand.
Rillettes van hondshaai met duinasperges
Voir le plat
gebakken hondshaai filet met creme van rode biet en afgewerkt met tuinkers gedresseerd in een licht bord.
Hondshaai met rode biet en tuinkers
Voir le plat
Tajine met hondshaai
Winterse tajine met hondshaai
Voir le plat
Hondshaai met buikspek en noordzeedashi, afgewerkt met seizoensbloemen in een geel diep bord.
Gegrilde hondshaai met buikspek en Noordzeedashi
Voir le plat
Gebakken hondshaai met daarop wat schijfjes truffel en champignon gedresseerd op een wit rond bord
Hondshaai met paddenstoel, truffel en zure sjalotsaus
Voir le plat