Kalfskop
1 kalfskop, ontbeend en opgebonden
2 wortels
1 stengel prei
2 stengels groene selderij
2 uien
1 takje tijm
3 blaadjes laurier
1 bol look
Tomatensaus (‘en tortue’)
10 rijpe tomaten
olijfolie
peper en zout, naar smaak
2el zilveruitjes, fijngehakt
2el augurken, fijngehakt
2el peterselie, fijngesneden
2el koriander, fijngesneden
2el marjolein, fijngesneden
2el basilicum, fijngesneden
2el kervel, fijngesneden
een scheutje madera (naar wens)
Hondshaai
400g hondshaaifilet zonder vel
olijfolie
peper en zout, naar smaak
Basilicumolie
60g basilicum
45g spinazie
25g krulpeterselie
250ml goede olijfolie
Afwerking
zeste van citroen
Kalfskop
Zet de kalfskop onder water, breng tot het kookpunt, schuim af. Voeg de in stukken gesneden groenten, tijm, laurier en look toe. Laat 3 uur rustig garen. Laat de kop afkoelen in het vocht, tot lauw. Pluk het vlees van het vet en pers alles samen in een schaal. Laat afkoelen.
Saus
Snij de tomaten doormidden, leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Gaar in de oven op 190°C, tot ze kleuren. Duw alles door een grove zeef, werk af met enkele lepels kookvocht van de kalfskop. Voeg de in stukjes gesneden kalfskop toe, breng op smaak met peper en zout, de zilveruitjes, de augurken, de kruiden en eventueel een scheutje madera.
Hondshaai
Bestrooi de vis met fijn zout, laat 3 minuten inwerken. Spoel af, dep droog. Besprenkel met olijfolie, peper en zout, leg de filets in een rookbakje. Rook de hondshaai net zo lang tot de vis volledig gaar is. (Niet ‘overroken’! Het is soms beter om gewoon een rooksmaakje te geven naar wens en vervolgens verder te garen in de oven).
Basilicumolie
Blend de aangegeven ingrediënten met peper en zout 7 min. op 70°C in de Thermomix op stand 7. Koel meteen af in een ijsbad om de kleur te behouden. Decanteer de olie voor gebruik.
Presentatie
Schep een mooie hoeveelheid kalfskop in een diep bord, schik er de warmgerookte hondshaai op, werk af met citroenzeste. Sprenkel op het laatste moment wat basilicumolie rond de kalfskop.
Foto: Heikki Verdurme