Griet
4 grietmoten (+/- 300g)
olijfolie
peper en zout, naar smaak
Groenten
1 grote rode Spaanse peper (ca. 8 cm, maar gebruik naar wens), fijngesneden
2 mini paksoi
4 lente-uitjes
100g sojascheuten
1 prei zonder groen, gewassen
1 klontje boter
200g gekookte tarwekorrels
Saus om de groenten te deglaceren
1dl sojasaus
1cl gembersiroop
5 druppels tabasco
1cl worcestersaus
1el tomatenconcentraat
Afwerking
1kl sesamzaadjes
1kl maanzaadjes
1 kaffirlimoen (voor de zeste)
Griet
Rooster de vis op beide kanten, kruid. Bak daarna een 7-tal minuten verder in de oven op 150°C.
Saus
Mix de ingrediënten voor de saus.
Groenten
Wok alle groentjes krachtig met een klontje boter, deglaceer met de saus, doe er de tarwekorrels bij. De groentjes moeten krokant zijn, het resterende vocht is de saus. Voeg geen zout toe. Snij de mini paksoi in tweeën, bak krokant.
Afwerking
Bestrooi de gewokte groenten met sesam- en maanzaadjes, rasp er de schil van de kaffirlimoen over, schep de groenten in een diep bord of kommetje. Dresseer de griet op het bord, met citroen erbij en de gebakken minipaksoi.
Foto: Heikki Verdurme