Griet
4 kleine grieten (ca. 500 g), zonder vel en zonder kop
1dl geklaarde boter
150g beste boerenboter
citroen
Sjalotvinaigrette (voor 0,5 dl)
1dl rodewijnazijn
1dl arachideolie
1dl goede olijfolie
1 sjalot
peper en zout, naar smaak
Tomatensla
2 grote tomaten naar keuze
20 kleine tomaatjes
2 aardappelen (bintje)
1 stuk harde kaas om te raspen (bv. Oudlander)
Vinaigrette
Meng alle ingrediënten, doe in een fles, bewaar het overschot in de koelkast.
Tomatensalade
Snij de aardappelen in schijfjes, bak krokant in arachideolie tot kleine chips (ca. 4 minuten op 160°C). Meng de kleine tomaten met vinaigrette, doe in een slakom of in individuele kommetjes. Snij de grote tomaten in fijne schijfjes met de mandoline, schik erbovenop. Werk af met chips en rasp er wat kaas over.
Griet
Bak de vis op beide kanten in geklaarde boter.
Afwerking
Leg de vis op het bord, werk af met wat gesmolten boter als saus. Doe er een citroentje bij en de tomatensalade.
Foto: Heikki Verdurme