Pladijs
2 pladijzen
12 kokkels
8 scheermessen
peper en zout, naar smaak
Jus
1kg strandkrab
1 stengel selderij
1 wortel
1el tomatenpuree
1 sjalot
2 teentjes look
tijm, laurier
1dl witte wijn
1 klontje boter
peper en zout, naar smaak
Groenten
4 mini venkels
klontje boter
1/2 groene courgette
1/2 gele courgette
1 sjalot
1/2 teentje knoflook
peper en zout, naar smaak
Venkelcrème
2 venkels
150g gevolgelte bouillon
50g room
Pladijs
Fileer, spoel en dep de pladijsfilets droog. Spoel de scheermessen en kokkels overvloedig, open ze rauw en hou ze apart.
Jus
Stoof de strandkrab aan, voeg de groenten en kruiden toe. Blus met witte wijn en voeg water toe tot alles net onderstaat. Laat een uurtje sudderen en zeef. Laat eventueel nog licht inkoken, kruid en werk af met een klontje boter.
Groenten
Reinig de mini venkels, blancheer tot beetgaar, haal kort door de boter. Snij de courgettes in brunoise, stoof aan met gesnipperde sjalot en look.
Venkelcrème
Snij de venkels in grove stukken, kook ze gaar in de gevogeltebouillon en de room. Mix tot een gladde crème. Breng op smaak met peper en zout.
Pladijs
Bak de filets kort aan. Breng op smaak met peper en zout.
Afwerking
Schik de kokkels en scheermessen rauw in een diep bord. Leg er de visfilets bij. Verdeel de courgette en babyvenkel over het bord. Breng enkele toefjes venkelcrème aan. Oversaus met jus.
Foto: Heikki Verdurme