Vlaswijting
600g vlaswijtingfilet met vel
peper en zout, naar smaak
boter
Moghrabieh
120g moghrabieh (Libanese parelcouscous, te koop in speciaalzaak) of couscous
Artisjok
4 artisjokken
1 ui
1 teen look
40cl witte wijn
Cantharellen
80g cantharellen
boter
peper en zout, naar smaak
Jus van bouillabaisse
1kg visgraten (van vlaswijting)
500g strandkrab
500g garnalenkoppen
50g tomatenpuree
1 venkel
1 stengel witte selderij
1 ui
3 tenen look
1 snuifje poeder van gerookte paprika
1 draadje Belgische saffraan
1 fles witte wijn
5cl pernod
1 bosje tijm
40g goede boter
Vlaswijting
Kruid de vlaswijting met peper en zout, bak gaar.
Moghrabieh
Kook de couscous 15 minuten in gezouten water.
Artisjok
Snij de bodem eruit, snij de ui grof, snipper de look. Stoof de look aan, voeg de ui toe, leg de artisjokbodems erop, bevochtig met witte wijn, laat garen onder een boterpapier.
Cantharellen
Maak de paddenstoelen schoon. Bak ze kort op in boter, kruid met peper en zout.
Jus van bouillabaisse
Braad de visgraten met de krab en de garnalenkoppen 15 minuten in de oven op 240°C. Voeg de tomatenpuree toe, laat nog 5 minuten verder branden. Stoof de groenten aan, doe de graten, strandkrab en garnalenkoppen erbij. Voeg saffraan, paprikapoeder, witte wijn, pernod en tijn toe. Zet onder met water, laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Zeef. Mix 15 cl van de jus op met 40 g goede boter.
Foto: Heikki Verdurme