Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Wijting met bloemkool en koffie
Wijting met bloemkool en koffie gedresseerd in een beige bord
← Vorig recept
Ga terug naar alle chefs
Volgend recept→
Ga terug naar alle chefs
Ingrediëntenlijst
Aantal personen:
4

Wijting

4 wijtingfilets van elk +- 120g
100g zout
2l water
olijfolie

Bloemkool

1 bloemkool
witte wijnazijn
olijfolie
100ml room
zout, naar smaak

Garnalenjus

250g grijze garnalen
scheut witte wijn
scheut water
1 ui, fijngesneden
1 stengel witte selder, fijngesneden
1 laurierblad
piment d' Espelette
boter

Afwerking

gevriesdroogde koffie

Onderzoeker:
Zwart-witte profielfoto van 'Bruno Timperman' met witte keukenvest.
Bruno Timperman
Bereiding

Wijting

Maak een pekelbad met 50g zout per liter water. Laat de wijtingfilets 20 minuten pekelen in het bad. Dep vervolgens droog en besprenkel met olijfolie. Stoom de wijting gedurende 20 minuten in een stoomoven op 45°C of afhankelijk van de dikte 5 à 10 minuten in een stoommandje boven kokend water.

Bloemkool gemarineerd

Haal enkele roosjes van de bloemkool, halveer ze en snij in fijne schijfjes. Leg ze in ijswater, doe dit enkele uren voor het serveren zodat ze mooi opkrullen. Zwier de opgekrulde schijfjes vlak voor het serveren droog en laat ze even marineren in olijfolie en witte wijnazijn.

Bloemkoolcrème

Snij de rest van de bloemkool in stukken, kook gaar in gezouten water. Mix de gare bloemkool met de room tot een gladde crème. Breng op smaak met zout.

Garnalenjus

Pel de garnalen. Stoof de koppen en schalen aan in een klont boter, blus met een scheut witte wijn en laat tot de helft inkoken. Voeg een scheut water, ui, selder, laurier en een snuifje piment d' Espelette toe. Laat even sudderen, passeer door een fijne zeef en kook in tot de gewenste smaak en dikte. Voeg een klontje boter toe en mix tot een luchtige saus.

Afwerking

Leg de wijting in een diep bord, lepel de crème van bloemkool erlangs en schik de handgepelde grijze garnalen er op. Plaats de gemarineerde bloemkoolschijfjes in mooie kransvorm. Schuim de garnalenjus nog even op en lepel die langs en tussen de bloemkoolkrans. Werk af met wat gevriesdroogde koffie.

Foto: Frank Croes

Detailfoto van wijting op schilferijs

Gerelateerde gerechten

Stoofpotje van zeeduivel en winterprei gedresseerd in een wit diep bord.
Stoofpotje van zeeduivel en winterprei
Bekijk gerecht
drie tongscharrolletjes dugléré op een wit bord met zwarte achtergrond
Tongschar Dugléré
Bekijk gerecht
Gebakken wijting met bloemkool en jus van garnaal gedresseerd in een wit rond bord met zwarte ondergrond
Gebakken wijting met bloemkool BBQ en luchtige jus van grijze garnaal
Bekijk gerecht
Pladijs met salsa van tomaat en venkel afgewerkt met garnaal en basilicum in een wit rond bord gedresseerd
Pladijs met salsa van tomaat en venkel, handgepelde garnaal en kappertjes
Bekijk gerecht
Wijting met bloemkool een witte saus en afgewerkt met kaviaar op een wit bord gedresseerd
Wijting met bloemkool, jus van gerookt spek en zeewier
Bekijk gerecht
Wijting met spitskool, zilverui en bearnaise op een wit bord gedresseerd.
Gegrilde wijting met spitskool en zilverui
Bekijk gerecht
gepaneerde wijting gedresseerd op een bord gevuld met aardappelen.
Fish & chips van wijting
Bekijk gerecht
Gefrituurde wijting afgewerkt met frisse groene salade en platte kaas.
Gefrituurde wijting met kruidige salade en platte kaas
Bekijk gerecht
Wijting in zoutkorst met als sidedishes witloof en butternut
Wijting in zoutkorst met witloof en butternut
Bekijk gerecht
Wijting met karnemelkstampers en een gepocheerd ei gedresseerd in een bruin diep bord
Wijting met karnemelkstampers, gepocheerd ei en grijze garnalen
Bekijk gerecht
Wjting op zijn geheel in een ovenschaal met courgette, venkel en kerstomaat
Zomerse wijting uit de oven
Bekijk gerecht
Noordzeebouillabaisse met wijting, mosseltjes en kerstomaat in een zwart kommetje
WIjting in Noordzeebouillabaisse
Bekijk gerecht
Wijting met pompoen en jus van madarijn gedresseerd op een zandkleurig bord
Wijting met pompoen en mandarijn
Bekijk gerecht
Céviche van wijtinge met gele courgette in bloem-vorm gedresseerd met een jus van duindoornbes
Céviche van wijting met gele courgette en duindoornbes
Bekijk gerecht
Wijting met een soepje van kokkels
Wijting met kokkels, vin jaune, rammenas en truffel
Bekijk gerecht
Wijting met zonnewortel en cecina de buey gedresseerd in een bruinrood kommetje
Wijting met zonnewortel, truffel en cecina de buey
Bekijk gerecht
Wijting met een enveloppe van koolrabi gedresseerd op een wit bord met beige rand
Gebrande wijting met koolrabi en wei
Bekijk gerecht
Gepocheerde griet met grijze garnaal en tomaat gedresseerd in een diep wit bord
Griet met grijze garnaal en tomaat
Bekijk gerecht
Tongschar gewikkeld in gebrande prei met bouillon van grijze garnaal gedresseerd in een diep wit bord
Tongschar met prei en bouillon van grijze garnaal
Bekijk gerecht
Groentetaart met garnalen en fetakaas gedresseerd in een diep wit bord.
Handgepelde garnalen met groentetaart en Klemkerkse fetakaas
Bekijk gerecht
twee garnaalkroketten met gefrituurde peterselie en een schijfje citroen in een diep bord gedresseerd
Garnaalkroketten à la Kruidenmolen
Bekijk gerecht
wijting met asperges en cantharellen gedresseerd op een blauw rond bord
Gebrande wijting met cantharellen, asperges, gebrande zilver-ui en klaverzuring
Bekijk gerecht
wijting in tempura met kruidensla gedresseerd in een bruin kommetje
Tempura van wijting met kruidensla
Bekijk gerecht
Steenbolk met asperges en garnalen gedresseerd in een zwart kommetje
Steenbolk met asperges, zeekraal, mousseline en handgepelde garnaal
Bekijk gerecht
Wijtingcarpaccio met zomerse groentjes op een oranje kommetje gedresseerd.
Wijting­carpaccio
Bekijk gerecht
Wijting met butternut op een beige bord gedresseerd
Wijting met butternut­pompoen
Bekijk gerecht
Zeebarbeel met scharrelei en garnaal op een wit bord afgewerkt met krokante chips en kleurijke seizoensbloemen
Zeebarbeel met scharrelei en handgepelde garnalen
Bekijk gerecht
Gerecht hondshaai met korst van garnaal, knolselder en dragon op een wit rond bord.
Hondshaai met korst van garnaal, knolselder en dragon
Bekijk gerecht