Wijting
2 grote wijtingen van 800 g
2 teentjes knoflook
2 laurierbladen
1 citroen
1 kg grof zout
Witloof
4 witloofstronken
1 el honing
20 g boter
½ l water
1 knoflookteentje
1 laurierblad
peper en zout, naar smaak
Butternut
1 butternutpompoem
1 el koolzaadolie
boter
Peper en zout, naar smaak
Wijting
Bedek de bodem van een ovenschaal met grof zout en schik de 2 schoongemaakte wijtingen erop. Vul de buikholte van elke wijting met 2 schijven citroen, 2 teentjes look en een laurierblad. Bedek de wijtingen volledig met grof zout en plaats 20 minuten in de oven op 200°C.
Witloof
Verhit de honing, boter, water, look en laurierblad in een kookpot. leg het witloof erin en smoor gaar onder deksel. Roer af en toe door de witloof. Wanneer de vloeistof bijna uitgedampt is verwijder je het deksel en kleur je het witloof in het ingekookte vocht. Breng op smaak met peper en zout.
Gesmoorde butternutpompoen
Schil de pompoen, snij 4 plakken van 2 à 3 cm dik uit het bovenste gedeelte en snij ze doormidden tot een halve maan. leg ze in een kookpot, giet er water bij tot ze voor driekwart onderstaan. Voeg een klont boter toe en laat 5 minuten langs elke kant smoren onder deksel. Giet het kookvocht af, voeg een klont boter toe en kleur beide kanten. Breng op smaak met peper en zout.
Butternutpuree
Snij 450g butternut in stukken en gaar ze in gezouten water. Wanneer de stukken pompoen gaar zijn giet je het water af. laat nog even drogen op zacht vuur en mix tot puree. Breng op smaak met een eetlepel koolzaadolie, peper en zout.
Afwerking
Plaats het witloof, de plakjes butternut en de butternutpuree in aparte kommen op tafel. Zet de ovenschotel erbij, breek de zoutkorst open en tast toe!
Foto: Frank Croes