Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Wijting met kokkels
Wijting met een soepje van kokkels
← Vorig recept
Ga terug naar alle chefs
Volgend recept→
Ga terug naar alle chefs
Ingrediëntenlijst
Aantal personen:
4

Wijting

4 wijtingfilets
hoeveboter
zout, naar smaak

Soepje van kokkels en vin jaune

250g kokkels
2 teentjes knoflook, fijngesneden
gember, fijngesneden (zelfde hoeveelheid als de look)
1 takje tijm
250ml droge witte wijn
250ml vin jaune
hoeveboter
magere room

Rammenas

1 rammenas
water
hoeveboter
fleur de sel

Afwerking

12 kokkels
1 zwarte truffel

Onderzoeker:
Zwart-witte profielfoto van 'Christophe Pauly' met witte keukenvest.
Christophe Pauly
Bereiding

Wijting

Kuis de wijtingfilets op of vraag dit aan je vishandelaar. Kruid met zout, strijk ze in met boter en plaats ze in een overschotel. Dek deze af met bakpapier en gaar 20 minuten in een oven op 62°C.

Soepje van kokkels en vin jaune

Kuis de kokkels en was ze grondig. Hou 12 kokkels apart voor de garnituur, stoof de rest aan met de look, gember en tijm in een goede klont boter. Voeg de witte wijn en de vin jaune toe, laat zachtjes 20 minuten sudderen onder deksel. Zeef door een neteldoek of koffiefilter en laat tot de helft inkoken. Voeg een klont boter toe en een goeie scheut magere room. Breng op smaak met peper en zout en schuim op met een staafmixer.

Rammenas

Snij fijne plakjes van de rammenas en stoof ze gaar in een beetje water met een klontje boter en fleur de sel.

Kokkels

Stoof de 12 kokkels die je bewaard hebt tot ze opengaan en haal ze uit de schelp.

Afwerking

Verdeel het soepje over diepe borden en schik daarbij de wijtingfilets. Werk af met de schijfjes rammenas en enkele kokkels. Rasp wat truffel erover bij het opdienen.

Foto: Frank Croes

Detailfoto van de huid van wijting

Gerelateerde gerechten

Gebakken wijting met bloemkool en jus van garnaal gedresseerd in een wit rond bord met zwarte ondergrond
Gebakken wijting met bloemkool BBQ en luchtige jus van grijze garnaal
Bekijk gerecht
Wijting met bloemkool een witte saus en afgewerkt met kaviaar op een wit bord gedresseerd
Wijting met bloemkool, jus van gerookt spek en zeewier
Bekijk gerecht
Wijting met spitskool, zilverui en bearnaise op een wit bord gedresseerd.
Gegrilde wijting met spitskool en zilverui
Bekijk gerecht
gepaneerde wijting gedresseerd op een bord gevuld met aardappelen.
Fish & chips van wijting
Bekijk gerecht
Gefrituurde wijting afgewerkt met frisse groene salade en platte kaas.
Gefrituurde wijting met kruidige salade en platte kaas
Bekijk gerecht
Wijting in zoutkorst met als sidedishes witloof en butternut
Wijting in zoutkorst met witloof en butternut
Bekijk gerecht
Wijting met karnemelkstampers en een gepocheerd ei gedresseerd in een bruin diep bord
Wijting met karnemelkstampers, gepocheerd ei en grijze garnalen
Bekijk gerecht
Wijting met bloemkool en koffie gedresseerd in een beige bord
Wijting met garnalen, bloemkool en koffie
Bekijk gerecht
Wjting op zijn geheel in een ovenschaal met courgette, venkel en kerstomaat
Zomerse wijting uit de oven
Bekijk gerecht
Noordzeebouillabaisse met wijting, mosseltjes en kerstomaat in een zwart kommetje
WIjting in Noordzeebouillabaisse
Bekijk gerecht
Wijting met pompoen en jus van madarijn gedresseerd op een zandkleurig bord
Wijting met pompoen en mandarijn
Bekijk gerecht
Céviche van wijtinge met gele courgette in bloem-vorm gedresseerd met een jus van duindoornbes
Céviche van wijting met gele courgette en duindoornbes
Bekijk gerecht
Wijting met zonnewortel en cecina de buey gedresseerd in een bruinrood kommetje
Wijting met zonnewortel, truffel en cecina de buey
Bekijk gerecht
Wijting met een enveloppe van koolrabi gedresseerd op een wit bord met beige rand
Gebrande wijting met koolrabi en wei
Bekijk gerecht
wijting met asperges en cantharellen gedresseerd op een blauw rond bord
Gebrande wijting met cantharellen, asperges, gebrande zilver-ui en klaverzuring
Bekijk gerecht
wijting in tempura met kruidensla gedresseerd in een bruin kommetje
Tempura van wijting met kruidensla
Bekijk gerecht
Wijtingcarpaccio met zomerse groentjes op een oranje kommetje gedresseerd.
Wijting­carpaccio
Bekijk gerecht
Wijting met butternut op een beige bord gedresseerd
Wijting met butternut­pompoen
Bekijk gerecht