Wijting
360g wijtingfilet
Groenten
1/4 knolselder
keukenzout, naar smaak
12 kerstomaatjes
20g sushi-azijn
peper en zout, naar smaak
40g koriander
40g dragon
40g olijfolie
sap van een halve citroen
Zure room
60g zure room
sap van een halve citroen
zeste van citroen
fleur de sel, naar smaak
Wijting
Klop de wijtingfilets in dunne plakjes tussen bakpapier. Leg ze 30 minuten in de diepvriezer, snij ze nadien in de gewenste vorm als ze nog half hard zijn.
Knolselder
Snij de knolselder met een mandoline of dunschiller in dunne plakjes, frituur ze op 160°C tot ze goudkleurig zjn.
Werk af met keukenzout
Kerstomaatjes
Snij de kerstomaatjes in aan de onderkant en dompel 5 seconden in kokend water, laat schrikken in koud water zodat ze makkelijker pellen. Besprenkel ze met sushi-azijn en olijfolie, kruid met peper en fleur de sel.
Kruidensla
Meng de koriander en dragon met olijfolie, citroensap en fleur de sel.
Zure room
Werk de zure room op met citroensap, zeste van citroen en fleur de sel.
Afwerking
Leg de nog half bevroren wijtingcarpaccio op het bord, smeer in met de overgebleven mengeling van olijfolie, citroensap en fleur de sel. Schik daarop de kruidensla en kerstomaatjes en spuit enkele dotjes zure room op de carpaccio.
Foto: Heikki Verdurme