Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Heek met dille en komkommer
Heek met groene tinten van komkommer en dille gedresseerd op een wit bord.
← Vorig recept
Ga terug naar alle chefs
Volgend recept→
Ga terug naar alle chefs
Ingrediëntenlijst
Aantal personen:
4

Gepekelde heek

4 X 55g heek, van de rug
70g fijn zout
70g suiker
20g dille, gesnipperd
zeste van 1 citroen

Condiment van citroen

1 kg citroenen
suiker
raapzaadolie
zeezout, naar smaak

Dille-olie

250g verse dille
300g druivenpitolie

Karnemelkvinaigrette

250g karnemelk
1,5g xanthaan
1,8g zout
dille-olie

Komkommer

2 komkommers
zout, naar smaak
witte balsamico
1 takje dille
koolzaadolie

Afwerking

roomse kervel
verse dille

Bereiding

Gepekelde heek

Maak de vis schoon, verdeel in stukken. Meng zout, suiker en limoenzeste, verdeel gelijkmatig over een schotel, leg de heek erop en bedek hem volledig met een tweede laag van de zoutmengeling. Laat 14 minuten rusten in de pekel. Spoel grondig af en bedek één kant van de vis met een gesnipperde dille. Hou opzij.

Citroencondiment

Pers de citroenen uit, bewaar het sap. Doe de schillen in een pan met koud water, breng aan de kook, herhaal dit proces drie maal. Verwijder de witte delen van de citroenschil en controleer of de schillen schoon zijn. Weeg de citroenschillen. Maak een mengeling van 25 % water, 25 % suiker, 25 % citroenschil en 25 % citroensap. Breng aan de kook, laat 1,5 uur sudderen tot de schillen zacht zijn. Laat minstens een week rusten in een gesloten fles. Mix dan de citroenschillen met het kookvocht glad in een keukenmachine (Thermomix). Zeef. Meng 70 % van het vocht met 10 % vers citroensap en 20 % raapzaadolie. Mix en kruid met zeezout.

Dille-olie

Doe de gewassen dille en de olie in de Thermomix, laat 8 minuten op maximumsnelheid draaien, zeef, bewaar in de koelkast.

Karnemelkvinaigrette

Meng de ingrediënten met een klopper, zet 30 minuten in de koelkast, mix met een staafmixer, zeef en zet opzij. Mix de karnemelk heel zachtjes met 80 g dille-olie.

Komkommer

Schil 1 komkommer, snij overlangs in tweeën, snij de helft in fijne brunoise, snij de andere helft in lengte in 8 stukken. Maak met een centrifuge sap van de tweede komkommer én de schil van de eerste komkommer, zeef. Meng 100 % komkommersap, 2,5 % zout en 3,5 % witte balsamico. Laat de in de lengte gesneden komkommerstukken met een takje dille één of twee nachten macereren in dit pekelvocht, let erop dat alle stukken goed zijn ondergedompeld. Breng de komkommerbrunoise op smaak met wat pekelvocht en koolzaadolie.

Afwerking

Neem de heek even voor het serveren uit de koelkast, leg hem op een lichtjes uitgehold bord, leg er een stuk gemarineerde komkommer naast zodat beide einden van de komkommer de vis raken. Overgiet de komkommer met de vinaigrette. Bestrooi de heek met een beetje extra zout. Dresseer de komkommerbrunoise aan de andere kant, breng 3 puntjes citroencondiment aan. Werk af met wat dille en roomse kervel.

Foto: Heikki Verdurme

Detailfoto van de kop van heek op schilferijs

Gerelateerde gerechten

Heek met krokante kip en wonton met shiitake in een rond beige bord gedresseerd.
Heek met krokante kip en wonton met shiitake
Bekijk gerecht
Gebakken heek met erwtenpuree afgewerkt met krokant spek gedresseerd op een wit rond gekarteld bord.
Heek met erwtenpuree en krokant spek
Bekijk gerecht
Heek met crème van spinazie en schuimige emulsie van witte kool gedresseerd op een wit bord met zwarte rand.
Geroosterde heek met crème van spinazie, venkel, peultjes en emulsie van witte kool
Bekijk gerecht
Heek carpaccio met open ravioli, jus van vadouvan en kokkels gedresseerd in een zwart kommetje.
Heek carpaccio met open ravioli van courgette en shiitakes en jus van vadouvan
Bekijk gerecht
Heek met venkelsalsa en toast met rouille en parmezaan gedresseerd op een zwart bord.
Lauw geprakte heek met venkelsalsa, gepoft venkelzaad en toast met rouille
Bekijk gerecht