Rode poon
500g rode poon
15g hoeveboter
peper en zout, naar smaak
Noordzeekrab
100g Noordzeekrab
5el olijfolie
10g bieslook
10g koriander
citroenrasp
Strandkrab jus
500g strandkrabbetjes
50g tomaat
5dl witte wijn
3dl visbouillon
40g ui
40g venkel
40g wortel
20 peperbolletjes
10g sinaasappelschil
10g knoflook
3g zout
1g cayennepeper
Koffieroom
50g room
10g vadouvan
5g oploskoffie
Venkel
8 schijven venkel
10cl olijfolie
2cl sushiazijn
peper en zout, naar smaak
Rode poon
Verwijder de graten van de vis en snijd die mooi doormidden. Kruid die met peper en zout en bak de rode poon in hoeveboter.
Noordzeekrab
Kook de Noordzeekrab en haal het vlees eruit. Vermeng dit met wat olijfolie, bieslook, koriander en citroenrasp.
Jus van strandkrab
Hak de strandkrabbetjes in grove stukken. Doe ze in een pan en zet aan in olie, voeg wat tomaat toe en blus af met witte wijn. Voeg visbouillon toe.
Snijd een grove mirepoix van wortel, ui en venkel en voeg samen met de peperkorrels, sinaasappelschil, knoflook en de kruiden toe aan de strandkrabben. Voeg witte wijn toe en laat ongeveer 1 uur trekken.
Passeer door een zeef en breng op smaak met zout en wat cayennepeper.
Koffieroom
Klop wat room mooi vast en breng op smaak met wat vadouvan en oploskoffie.
Venkel
Snijd de venkel in rechte repen zodat je mooie schijfjes bekomt.
Leg de helft van de venkel enkele minuten in olijfolie met peper, zout en sushi-azijn en bak de andere helft op de plancha.
Afwerking
Schik de krab in het midden van het bord en leg er de gemarineerde venkel op. Leg vervolgens de rode poonfilet op de gebakken venkel. Spuit wat room naast de filet en overgiet met de jus van strandkrab.
Foto: Frank Croes