Lipvis
2 lipvissen
1 ui
1 teentje look
200g maisolie
1 blaadje laurier
1 takje tijm
100g plattekaas
peper en zout, naar smaak
Afwerking
100g brokkelkaas Oud Brugge
4 dikke sneden zuurdesembrood
40g kappertjes
80g rucola
Rillettes van lipvis
Fileer de vis, verwijder de graatjes en het vel. Kruid met peper en zout, snij in fijne stukjes. Meng er de in stukjes gesneden ui en look door. Doe alles in een mengkom, voeg maisolie, laurier en tijm toe, tot alles onderstaat. Laat 20 minuten zachtjes konfijten in een voorverwarmde oven op 120°C. Haal uit de oven, verwijder de laurier en tijm en mix kort met de plattekaas tot een homogene massa.
Zuurdesembrood
Snij de sneden brood uit in een keurige vorm.
Kappertjes
Haal de kappertjes uit het zuur, laat uitlekken, droog 4 uur in een over van 70°C, mix tot poeder.
Afwerking
Smeer het zuurdesembrood in met rillette van lipvis, leg er blaadjes rucola op en werk af met geraspte Oud Brugge-kaas en kappertjespoeder.
Foto: Heikki Verdurme