Noordzeekrab
1 Noordzeekrab
court-bouillon
olijfolie
peper en zout, naar smaak
Zwemkrabsoep
250g zwemkrab
2 uien
2 wortels
4 teentjes look
20g kerriepoeder
150g tomatenpulp
100g cognac
1l water
peper en zout, naar smaak
Koffieolie
50g maisolie
5g gemalen koffie
zeezout
Courgettespaghetti
1 courgette
1el koffieolie
citroensap
zout, naar smaak
Groente
50 g zoutmelde
maisolie
peper, naar smaak
Afwerking
50 g opgeklopte room
1kl koffieolie
Noordzeekrab
Kook de krab 5 minuten in een court-bouillon, neem van het vuur, laat afkoelen. Verwijder de krab, hak het pantser en haal het vlees eruit. Kruid het krabvlees met peper, zout en olijfolie.
Zwemkrabsoep
Stoof de zwemkrabben en de afval van de Noordzeekrab kort aan, voeg in stukken gesneden ui, wortel en look, kerrie en tomatenpulp toe. Bevochtig met cognac en water, kruid met peper en zout. Laat 20 minuten koken, mix, passeer door een fijne zeef.
Koffieolie
Meng de maisolie en de gemalen koffie, laat op een zacht vuurtje 15 minuten trekken. Kruid met zeezout.
Courgettespaghetti
Snij de courgette in mooie lange sliertjes, breng op smaak met koffieolie, peper, zout en citroensap.
Zoutmelde
Was de zoutmelde kort, stoof in maisolie en peper beetgaar.
Afwerking
Doe het krabvlees in een uitsteker, plaats deze in een diep bord, leg er de zoutmelde op en de courgettespaghetti. Verwijder de uitsteker en spuit wat opgeklopte room in het bord, voeg een koffielepel koffieolie toe, overgiet met zwemkrabsoep.
Foto: Heikki Verdurme