Makreel
2 makrelen
1 citroen
peper en zout, naar smaak
Lavas
30g lavas
4 lavaswortels
Rode biet
1 rode biet
20g olijfolie
citroensap
Afwerking
100g plattekaas
Gemarineerde makreel
Fileer de makreel, verwijder de midden- en zijgraatjes, haal het vliesje van de velkant, kruid met peper en zout. Marineer met citroensap. Snij in gewenste vorm.
Lavaswortel
Was de lavaswortels, frituur 2 minuten op 150°C tot ze goudbruin zijn.
Lavaspoeder
Droog 30 g lavasblad 2 uur op 60°C. Vermaal in de mixer tot poeder.
Rode biet
Schil de rode biet, snij in fijne plakjes, kook de helft 1 minuut in gezouten water tot beetgaar. Steek de andere helft uit in de gewenste vorm, leg 10 minuten in ijswater tot de biet krokant is, haal uit het water, dep mooi droog, breng op smaak met olijfolie en citroensap.
Afwerking
Dresseer de makreel op het bord, leg er de gekookte en rauwe rode biet naast. Werk af met plattekaas, lavaspoeder en gefrituurde lavaswortel.
Foto: Heikki Verdurme