Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Makreel met kurkuma en citroengras
Gegrilde makreel belegd met kurkuma en citroengras vergezeld van een frisse salade en noeldes
← Vorig recept
Ga terug naar alle chefs
Volgend recept→
Ga terug naar alle chefs
Ingrediëntenlijst
Aantal personen:
4

Makreel

800g makreelfilet

Noedels

400g dunne rijstnoedels (BÚN of Guangdong), droog gewicht

Vissausvinaigrette

800ml suikerwater (1l water, 285g kristalsuiker, 95g rietsuiker)
160ml vissaus
160ml limoensap
25g fijngehakte look
25g fijngehakte Spaanse peper
25g fijngehakte gember

Kruidensalade

200g spitskool
200g Chinese kool
200g witte kool
50g munt
50g koriander
50g lente-ui
20gr rau ram (Vietnamese koriander)
20g shiso
20g zoete basilicum

Marinade

100g citroengras (wit gedeelte, fijngehakt)
1el vissaus
1el maisolie
1kl kurkumapoeder
1kl gember
½ kl zout
1kl look

Afwerking

40ml lente-ui-olie
4el gestampte gezouten pinda’s
4el gefrituurde sjalotjes


Onderzoeker:
Zwart-witte profielfoto van Huibrecht berends in donkere t-shirt.
Huibrecht Berends
Bereiding

Noedels

Laat de rijstnoedels in koud water weken.

Kruidensalade

Snij alle ingrediënten in fijne julienne, meng.

Vissausvinaigrette

Meng voor het suikerwater 1l water met kristal- en rietsuiker, laat doorkoken tot er 75 % overblijft. Meng met de overige ingrediënten.

Marinade

Meng alle ingrediënten, verdeel over de vleeszijde van de makreelfilet. Gril de makreelfilets ca. 7 minuten op de huid op de (bij voorkeur gesloten) barbecue, niet rechtstreeks boven de kolen.

Noedels

Breng een ruime pan water aan de kook. Dip de noedels in een vergiet 2 seconden in kokend water, laat even uitdruppen.

Afwerking

Bak fijngesneden lente-ui in maisolie (140°C) in een verhouding van 150 ml olie/10 g ui, laat de ui afkoelen in de olie. Snij de sjalot in fijne ringen, bak goudbruin in ruim plantaardige olie (140°C), laat uitlekken op keukenpapier, bewaar luchtdicht.
Doe de noedels in een schaal, besprenkel met lente-ui-olie, bestrooi met gestampte pinda’s en gefrituurde sjalot. Serveer met de kruidensalade en de makreel. Geef de vissausvinaigrette er apart bij (toe te voegen naar smaak).

Foto: Heikki Verdurme

Gerelateerde gerechten

No items found.