Zeeduivel
Lophius piscatorius
Zeeduivel is een lelijke, maar populaire Noordzeevis vanwege zijn vaste visvlees en weinig graten.
Aucun article n'a été trouvé.
fiche tech
nique
Consultez la fiche technique ci-dessous avec les résultats des tests des chefs ainsi que les principaux mois d'approvisionnement de la flotte belge.
janv.
fév
mais
avr
mai
juin
juil
août
sept
octobre
nov
déc.
Propriétés
Zeeduivel, ook wel staartvis of lotte genoemd, is samen met de zeewolf een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten. Zeeduivel is gemiddeld 1 meter lang en kan 2 meter lengte bereiken met een gewicht van 30 tot 40 kg. Dergelijke grote exemplaren zijn echter minder geschikt voor consumptie. Aan boord verwijderen de vissers de kop om economische (gewicht) en esthetische redenen (lelijke kop).
Origine
De zeeduivel vind je zeer verspreid in de Noord-Atlantische Oceaan bij Noorwegen en IJsland tot de Middellandse Zee en de Afrikaanse kust. Hij komt ook voor in de Noordzee. Zeeduivels leven op de bodem tussen 100 en 1000 meter diep. Ze stellen zich verdekt op waarbij enkel de grote platte bek zichtbaar is. De eerste vinstraal van de rugvin is verlengd en ziet eruit als een hengel met aas. Die laten ze boven hun grote bek bungelen, om prooien aan te trekken. In 2020 werd er ruim 408 ton aangeland in de Belgische havens, door Belgische vissers. De gemiddelde prijs was €8,89/kg.
période de frai
Mannetjes van de zeeduivel zijn geslachtsrijp na 6-7 jaar en meten dan 50 tot 70cm – terwijl vrouwtjes pas na 9-11 jaar geslachtsrijp zijn. De zeeduivelbestanden worden sinds de jaren 80 wetenschappelijk opgevolgd maar de beschikbare data laten niet toe om een gedetailleerde evaluatie te maken van de bestanden en de exploitatie ervan.
Zeeduivel hengelt als het ware zijn prooi naar binnen met de stekels die zich op zijn kop bevinden.
Recettes
avec
Zeeduivel
Zeeduivel met groene asperges en wortelcrème
Voir le platZeeduivel met witte asperge, tomaat en doperwt
Voir le platZeeduivel in hazelnootboter met salade van venkel en pompelmoes
Voir le platZeeduivel in zoutkorst met gegrilde groene asperges en secreto
Voir le platCarpaccio van zeeduivel met bouillon van soja en truffel en gel van duindoornbes
Voir le platCarpaccio de lotte à la tomate et au caviar royal de Belgique
Voir le platRagoût de lotte et de poireaux d'hiver
Voir le platrésul
tats de test
Les NorthSeaChefs font toujours des tests approfondis. Attendez-vous bientôt aux résultats des tests !