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Spin­krab

Maja brachydactyla

Spinkrabben zijn minder talrijk dan Noordzeekrabben, maar zijn veel fijner van smaak.

Detailfoto van spinkrab op schilferijs
Detailfoto van spinkrab op schilferijs
Detailfoto van spinkrab op schilferijs
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Oranje gyotaku afdruk van een vis.

fiche tech
nique

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Consultez la fiche technique ci-dessous avec les résultats des tests des chefs ainsi que les principaux mois d'approvisionnement de la flotte belge.

janv.
fév
mais
avr
mai
juin
juil
août
sept
octobre
nov
déc.
Propriétés
De spinkrab heeft een eivormig rugschild, bezet met grote en kleine stekeltjes. Vooraan tussen de ogen staan twee bredere tanden. Spinkrabben behoren tot de echte krabben: ze hebben 5 paar poten en symmetrische scharen. Spinkrabben zijn minder talrijk dan Noordzeekrabben, maar zijn veel fijner van smaak. Ze worden eenvoudig van Noordzeekrabben onderscheiden door de vele stekels op het pantser en de lange, slanke poten.
Origine
De spinkrab komt voor in de noordoostelijke Atlantische Oceaan van aan de kust tot 70 m diepte, zowel op zandige als op stenige bodems. Er zijn geen Belgische vissers die gericht vissen op spinkrabben, alhoewel de soort nu en dan wel eens als bijvangst wordt mee gevangen (ter hoogte van de Belgische visgronden: Noordzee, Kanaal, Keltische/Ierse zee en Golf van Biskaje). In 2020 werd zo’n 13kg aangeland met een gemiddelde prijs van 2,78€/kg.
période de frai
Spinkrab kent in het Engels Kanaal een eerste broedperiode van maart tot juni, eventueel gevolgd door een tweede broedperiode in het begin van de zomer ter hoogte van Zuid-Bretagne en het westelijk deel van het Engels Kanaal. Tijdens de voortplantingsperiode komen spinkrabben dichter bij de kust voor. Als ze niet opgevist worden, kunnen spinkrabben vijf tot acht jaar oud worden.
In Spanje zijn spinkrabben een ware delicatesse.

Recettes

avec

Spin­krab

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résul
tats de test

Photo de profil en noir et blanc de « David Grossent » avec les bras croisés dans un gilet de cuisine blanc.
David Grosdent
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L'Envie
Durée de conservation

Rendement

Beaucoup de perte de poids car l'armure pèse plus que la viande que vous pouvez obtenir du crabe araignée.

Conclusions

Produit haut de gamme. Idéal pour faire une salade avec de la mayonnaise fraîche.

Demandes

Friture, cuisson au four, cuisson à l'étouffée, dans des fumets

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Ja

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja

Photo de profil en noir et blanc de « Broes Tavernier » avec gilet de cuisine blanc.
Broes Tavernier
|
't Vijfde Seizoen
Durée de conservation

Rendement

Faire bouillir dans le bouillon et retirer la viande plus tard. Vous pouvez donc utiliser à peu près n'importe quoi.

Conclusions

Placer la cuisse dans la sauce bouillante, retirer du feu et laisser refroidir. Ensuite, vous pouvez retirer la pulpe. La chair est assez pâteuse, mais très savoureuse (légèrement sucrée). J'ai ensuite fait des craquelins aux crevettes avec la sauce.

Demandes

Braconnage - À Fumets

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Ja

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja

Photo de profil en noir et blanc de « Matthias Speybrouck » portant un gilet de cuisine blanc.
Matthias Speybrouck
|
Va et Vient
Durée de conservation

Rendement

Jolies cuisses de crabe pleines

Conclusions

C'était la première fois que je préparais le produit. Cuire au bouillon (4 min) et laisser refroidir.

Demandes

Braconnier

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Nee

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Nee