Leng
Molva molva
Leng is één van de soorten uit de familie van de kabeljauw. Deze bevat dus heerlijk wit visvlees.
Aucun article n'a été trouvé.
fiche tech
nique
Consultez la fiche technique ci-dessous avec les résultats des tests des chefs ainsi que les principaux mois d'approvisionnement de la flotte belge.
janv.
fév
mais
avr
mai
juin
juil
août
sept
octobre
nov
déc.
Propriétés
Deze vissen zijn de grootste vertegenwoordigers binnen de familie van de kabeljauwen. Ze hebben in - tegenstelling tot de meeste andere kabeljauwachtigen - maar twee (in plaats van drie) rugvinnen. Bij leng is de eerste rugvin kort, terwijl de tweede rugvin en de anaalvin lang naar achteren uitlopen. Daarin gelijken ze op het eerste zicht misschien wat op heek. Maar leng heeft een kleine kop, waarbij de opening van de grote bek naar onder gericht is. Er is een duidelijke kindraad aanwezig (in tegenstelling tot heek). Ze kunnen uitgroeien tot 2 meter, 45 kg zwaar worden en 25 jaar oud. De flanken zijn groen-bruin gemarmerd. De vinnen zijn naar de randen toe donkerder gekleurd.
Origine
Leng leeft op rotsige bodems (op dieptes tussen 200 en 500 meter) in de noordelijke Atlantische Oceaan. In de ondiepe Noordzee komen enkel de jongere vissen voor, die leven vaak nog in ondiepere wateren. In 2020 landden Belgische vissers zelf 18,6 ton leng aan in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €2,12/kg.
période de frai
Het vrouwtje kan tientallen miljoenen eitjes voortbrengen. Ze wordt geslachtsrijp tijdens haar vijfde levensjaar, wanneer ze tussen 90 en 100 cm meet. De paaiplaatsen van deze soort liggen in de Golf van Biskaje, de wateren ten westen van de Britse eilanden, ter hoogte van de Faeröer eilanden en het zuiden van IJsland.
Recettes
avec
Leng
Leng in 't groen
Voir le platLeng met prei en pastinaak
Voir le platrésul
tats de test
Michael Vrijmoed
|
Vrijmoed
Durée de conservation
Rendement
Conclusions
Structure non fixe. Ne convient pas à la cuisson à basse température. Ne convient pas pour être servi cru.
Demandes
Friture - Cuisson
Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?
Nee
Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?
Ja