Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Steen­bolk

Trisopterus luscus

Steenbolk is een kabeljauwachtige. Hij is talrijk aanwezig voor onze kust. Er zitten grote scholen rond wrakken en ter hoogte van de pillonen van de nieuwe windmolenparken.

Detailfoto van steenbolk op schilferijs
Detailfoto van steenbolk op schilferijs
Detailfoto van steenbolk op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Steenbolk is een kabeljauwachtige. Ze hebben een lange kin-draad, waarmee ze naar prooien zoeken in de bodem (vnl. schaaldieren, schelpen en wormen). Waar de borstvin aan het lijf vastzit, is er een zwarte vlek. Als steenbok levend is of zeer vers gevangen, hebben jonge dieren 3-4 bruingrijze verticale banden over hun lichaam, terwijl oudere exemplaren eerder helemaal donker zijn. Die donkere kleurpatronen verdwijnen snel eens de vis dood is. Let erop om steenbolk zeer vers aan te kopen, want de vis verliest gauw het beste van zijn smaak. Ze worden maximaal 45 cm groot.
Herkomst
Steenbolk is talrijk aanwezig voor onze kust. Er zitten grote scholen rond wrakken en ter hoogte van de pillonen van de nieuwe windmolenparken. Oudere dieren zwemmen eerder in dieper water rond, op rotsbodems en wrakken (tot 300 m). Steenbolken komen als bijvangst in de netten van de Belgische boomkorvissers terecht als ze vissen in de kustwateren en de zuidelijke Noordzee, maar ook in het Engels Kanaal en het Kanaal van Bristol. In 2010 werd nog 1/3 van de aangelande hoeveelheid aan de markt onttrokken (vismeel). Door promotionele inspanningen is dit nu beperkt tot 0,3% van de totale aanvoer. In 2020 werd ruim 187 ton aangevoerd in Belgische havens door Belgische vissers. De gemiddelde prijs in de veilingen was amper €0,60/kg.
paaitijd
Steenbolk paait in maart-april. Deze soort is een snelle groeier, want op het einde van het eerste levensjaar – als ze 25 cm lang zijn – kunnen ze zich al voortplanten. Er is geen minimumlengte ingesteld voor steenbolk.
In 2010 werd nog 1/3 van de aangelande hoeveelheid aan de markt onttrokken (vismeel). Door promotionele inspanningen is dit nu beperkt tot 0,3% van de totale aanvoer.

Recepten

met

Steen­bolk

Steenbolk in currysaus gedresseerd in een aardekleurig kommetje
Steenbolk met curry
Bekijk gerecht
Gepaneerde steenbolk met tartaarsaus geserveerd in een diep bord met daaronder een blauwe servet en een mesje ernaast.
Steenbolk met warme tartaarsaus
Bekijk gerecht
Steenbolk met knolselder gedresseerd in een diep wit bord gedresseerd
Steenbolk met knolselder no waste
Bekijk gerecht
een kokertje met steenbolktartaar en een zwart dotje gefermenteerde komkommer gedresseerd op een gedroogde steenbolk
Steenbolktartaar en gefermenteerde komkommer
Bekijk gerecht
Steenbolk met spelt en bisquesaus gedresseerd op een zwart bord.
Steenbolk met bisquesaus, spelt en gerookte mozarella
Bekijk gerecht
Gebakken steenbolk met risotto en butternut gedresseerd in een beige diep bord.
Steenbolk met kort gebakken risotto van kastanjezwam en butternut
Bekijk gerecht
Steenbolk met asperges en garnalen gedresseerd in een zwart kommetje
Steenbolk met asperges, zeekraal, mousseline en handgepelde garnaal
Bekijk gerecht
Brandade van steenbolk met een spiegelei gedresseerd in een metalen kommetje op een houten dienblad
Brandade van steenbolk met haringeitjes
Bekijk gerecht
Gebrande steenbolk met boerenkool gedresseerd op een aardkleurig rond bord
Gebrande steenbolk met boerenkool, karnemelk en gember
Bekijk gerecht
Steenbolkfilet gedresseerd op een rondje met pastinaakpuree en saus van beenmerg afgewerkt met groene kruiden
Gebakken steenbolk met pastinaakpuree, gandaham en beurre blanc van beenmerk
Bekijk gerecht
Steenbolk met open ravioli van knolselder met parelcouscous gedresseerd op een wit bord en een pannetje met saus erbij
Steenbolk met knolselder en parelcouscous
Bekijk gerecht
Tartaar van steenbolk met butternut gedresseerd op een wit bord terwijl een hand de saus op het bord schenkt.
Tartaar van steenbolk met butternut
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van 'Jo Grootaers' met gekruiste armen in een witte keukenvest.
Jo Grootaers
|
Alter
Houdbaarheid

2 dagen

Rendement

Vrij goed rendement.

Bevindingen

Zeer lekker. We laten het vel eraan omdat het een delicate vis is. Zeker voor warme bereidingen. We pekelen de vis eerst om hem wat steviger te maken. Kan geen hoge temperatuur aan.

Toepassingen

Rauw - Pocheren - Frituren - Bakken - Stoven - Stomen - In fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Bart Tastenhoye' met witte keukenvest.
Bart Tastenhoye
|
Taste
Houdbaarheid

Rendement

Goed rendement. Interessant om met te werken.

Bevindingen

Bij het bakken snel gaar en dan wordt het een beetje droog. Ik laat ze langzaam garen onder de gloeilamp. Dat geeft voor mij het beste resultaat.

Toepassingen

Pocheren - Bakken - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Edwin Van Goethem' met witte keukenvest.
Edwin Van Goethem
|
't Korennaer
Houdbaarheid

Vers: 1 à 2 dagen Diepvries: 2 à 3 maanden

Rendement

Gemiddeld tot goed. Graten zijn niet geschikt voor een fumet.

Bevindingen

Eerder voor rauwe bereidingen of licht gebakken. Is een visje dat zeer snel uit elkaar valt. Zeer lekker gepekeld, gebrand of gemarineerd.

Toepassingen

Rauw - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Profielfoto van 'Michael Vanderhaeghe' met witte keukenvest en donkere voorbinder.
Michael Vanderhaeghe
|
Hostellerie St-Nicolas
Houdbaarheid

Na het pekelen 7 dagen houdbaar. Diepvries: 6 maanden

Rendement

Weinig verlies Stevige middengraat.

Bevindingen

Lekkere vis met stevige structuur. Ik vind hem het lekkerste gefrituurd.

Toepassingen

Frituren - Bakken - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Lode De Roover' met witte keukenvest.
Lode De Roover
|
Fleur de Lin
Houdbaarheid

2 dagen

Rendement

40%

Bevindingen

Mooi zacht visvlees, snel gaar dus ook snel 'over cooked'. Zeer lekker en goedkoop alternatief voor een witte platvis. Lekker op het vel gebakken.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Vilhjalmur Sigurdarson' met zwarte keukenvest.
Vilhjalmur Sigurdarson
|
Souvenir
Houdbaarheid

2 à 3 dagen

Rendement

35%

Bevindingen

Kabeljauwachtig. Licht van smaak, maar heel lekker. Kwetsbare structuur, maar neemt veel boter op bij het bakken. Zeer lekker in fumets.

Toepassingen

Bakken - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja