Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Schelvis

Melonogrammus aeglefinus

Schelvis is familie van de kabeljauw en daarom een perfect alternatief om de populaire kabeljauw te vervangen.

Detailfoto van schelvis op schilferijs
Detailfoto van schelvis op schilferijs
 schelvis die vastgehouden wordt door 2 handen
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Schelvis heeft drie rugvinnen en twee anaalvinnen, wat typisch is voor de meeste kabeljauwachtigen. Ze hebben een kleine mond met een korte kindraad er onder. Op hun flank hebben schelvissen een grote zwarte vlek boven de borstvin. Ook de zijlijn is zwart gekleurd.
Herkomst
Schelvis is in de Noord-Atlantische Oceaan (ook aan de Amerikaanse kant), de Noordzee en de Baltische zee te vinden, ter hoogte van rotsbodems of sedimenten uit gravel, schelpen en grof zand op dieptes tussen de 50 en 300 meter. In de zomer leeft de soort in minder diepe wateren dan in de winter. Voor de Belgische kust zit weinig of geen schelvis en dan enkel jonge exemplaren. Er werd in 2020 99 ton schelvis aangeland in de Belgische havens door Belgische vaartuigen. In de vismijnen werd er een gemiddelde prijs van €1,42/kg voor gegeven.
paaitijd
Schelvis paait van februari tot juni in diep water. Afhankelijk van de locatie wordt schelvis volwassen na 3 tot 5 jaar als ze 30-45 cm lang zijn. Schelvis is in volwassen stadium meestal 70 cm tot 1 m groot (en is daarmee kleiner dan kabeljauw), maar moet minimaal 30 cm zijn om aangeland te kunnen worden.
Schelvis wordt door de Britten heel vaak gebruikt in hun fish & chips bereiding.

Recepten

met

Schelvis

Schelvis met daarbij aardappel en groene kruiden, gedresseerd op een wit rond bord met donkere achtergrond
Schelvis met aardappel en groene kruiden
Bekijk gerecht
Schelvis met tomaytencoulis en artisjok in een zwarte, ronde ovenschaal gedresseerd.
Schelvis met tomatencoulis, artisjok en kappers
Bekijk gerecht
Mousse van schelvis op een toast van dille gedresseerd op gemarmerde stenen.
Toast met dille en mousse van schelvis
Bekijk gerecht
gemarineerde schelvis met salade van radijs en een groene jus gedresseerd in een rood kommetje
Gemarineerde schelvis met salade van radijs en mierikswortelmayo
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van 'Bart Gils' met witte keukenvest.
Bart Gils
|
Signatuur
Houdbaarheid

2 à 3 dagen

Rendement

40%

Bevindingen

Fragiele structuur - zeker de velkant eraan laten. Ofwel kort en hevig garen, ofwel op lage temperatuur. Is een ideale vervanger van kabeljauw.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - Stoven - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Ivan Menten' met witte keukenvest.
Ivan Menten
|
Terroir
Houdbaarheid

Rendement

Bevindingen

Los van de structuur, zeer geschikt om op het vel te bakken of af te branden. Ik heb ze licht gerookt en kort afgebrand. Daarna geserveerd met een luchtige karnemelkjus en spinazie.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte foto van 'Filip Claeys' met witte keukenvest.
Filip Claeys
|
De Jonkman
Houdbaarheid

Rendement

Bevindingen

Ideaal als alternatief voor kabeljauw. Heb hem rauw en koud gerookt alsook kort gebakken. Makkelijk te verwerken. Werk er veel mee in het restaurant.

Toepassingen

Rauw - Pocheren - Bakken - Stoven - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Gino Lemmens' met gekruiste armen in een witte keukenvest.
Gino Lemmens
|
Les Années Folles
Houdbaarheid

Rendement

55%

Bevindingen

Mooi wit vlees. Ideaal om te bakken of te stomen. Ook na het pekelen een mooie structuur om rauw te eten. Zelf serveer ik de vis graag met een botersaus.

Toepassingen

Rauw - Pocheren - Frituren - Bakken - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Jo Grootaers' met gekruiste armen in een witte keukenvest.
Jo Grootaers
|
Alter
Houdbaarheid

2 - 3 dagen

Rendement

Vrij groot rendement, doordat de kop niet zo veel weegt.

Bevindingen

Zeer veelzijdige vis. Wij verkiezen om deze sowieso kort te pekelen zodat hij mooi stevig wordt.

Toepassingen

Rauw - Pocheren - Frituren - Bakken - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Gilles Bogaert' met gekruiste handen in een witte keukenvest.
Gilles Bogaert
|
Bar Bask
Houdbaarheid

Rendement

Ik heb alles gebruikt. Filets voor een rollade, het vel voor een kroepoek en de graten en kop voor een fumet.

Bevindingen

Zeer mooi product. Heel smaakvol. De kroepoek van het vel was een heel leuk resultaat. De rollade was echt heel mooi van structuur.

Toepassingen

Rauw - Pocheren

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Kim Devisschere' met witte keukenvest
Kim Devisschere
|
Roots
Houdbaarheid

Rendement

Hoog rendement, makkelijk te portioneren.

Bevindingen

Is naar mijn mening nog altijd redelijk onbekend bij onze klanten. Je moet het visvlees met zachtheid behandelen en dan krijg je gegarandeerd een topresultaat.

Toepassingen

Rauw - Pocheren - Frituren - Bakken - Stoven - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja