Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Heek

Merluccius merluccius

Heek wordt ook wel mooie meid genoemd, al is dat niet vanwege zijn uiterlijk.

Detailfoto van heek op schilferijs
Detailfoto van heek op schilferijs
Detailfoto van heek op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Bij de heek is de eerste rugvin kort, maar de tweede rugvin en anaal-vin zijn lang en naar achter toe hoger wordend. Heek heeft een grote kop waarbij de opening van de grote bek wat naar boven gericht is. Ze bezitten grote puntige tanden voor het verschalken van hun prooi. Heken zijn over het algemeen vraatzuchtige nachtjagers, die zich vooral voeden met vissen, maar ook met schaal- en weekdieren.
Herkomst
Heek is aanwezig langs de randen van het continentaal plat in de Noordoost-Atlantische Oceaan tussen 70 en 400 m diepte. De soort is dan ook amper te vinden in de ondiepe Noordzee. Heek leeft overdag dicht tegen de bodem, maar ’s nachts zwemmen ze tot in het midden van de waterkolom. In 2020 landden Belgische vissers 56,5 ton heek aan in Belgische havens, met een gemiddelde prijs van €1,53/kg.
paaitijd
Ze planten zich voort tussen februari en juli.
In Spanje is heek of merluza een zeer populaire vissoort, je vindt hem daar in elke supermarkt.

Recepten

met

Heek

Gebakken heek met erwtenpuree afgewerkt met krokant spek gedresseerd op een wit rond gekarteld bord.
Heek met erwtenpuree en krokant spek
Bekijk gerecht
Heek met krokante kip en wonton met shiitake in een rond beige bord gedresseerd.
Heek met krokante kip en wonton met shiitake
Bekijk gerecht
Heek met groene tinten van komkommer en dille gedresseerd op een wit bord.
Heek met dille, komkommer, citroen en karnemelk
Bekijk gerecht
Heek carpaccio met open ravioli, jus van vadouvan en kokkels gedresseerd in een zwart kommetje.
Heek carpaccio met open ravioli van courgette en shiitakes en jus van vadouvan
Bekijk gerecht
Heek met venkelsalsa en toast met rouille en parmezaan gedresseerd op een zwart bord.
Lauw geprakte heek met venkelsalsa, gepoft venkelzaad en toast met rouille
Bekijk gerecht
Heek met crème van spinazie en schuimige emulsie van witte kool gedresseerd op een wit bord met zwarte rand.
Geroosterde heek met crème van spinazie, venkel, peultjes en emulsie van witte kool
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van Jo Lemmens met witte keukenvest.
Jo Lemmens
|
Restaurant U
Houdbaarheid

Vers: 2 dagen Diepvries: 3 maanden

Rendement

60%

Bevindingen

Zeer fragiel vlees, wordt steviger met het bakken. Op het vel bakken in druivenpitolie tot goudbruin (+- 4 min), daarna heel kort op de vleeskant (1 min).

Toepassingen

Frituren - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Erwin Denys' met witte keukenvest.
Erwin Denys
|
Rascasse
Houdbaarheid

Vers: 3 dagen Diepvries: 3 maanden vacuum verpakt

Rendement

Bevindingen

Gaat een beetje naar schelvis op. Dus ook lekker in diverse bereidingen, gemarineerd, klassiek, gebakken.

Toepassingen

Rauw - Frituren - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Thijs Vervloet' met witte keukenvest.
Thijs Vervloet
|
Colette
Houdbaarheid

Rendement

70% De graten gebruiken om saus te maken.

Bevindingen

Mooie vis, goed om te gebruiken in het restaurant. Best even pekelen op voorhand, dan blijft hij vaster van structuur.

Toepassingen

Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Profielfoto van 'Michael Vanderhaeghe' met witte keukenvest en donkere voorbinder.
Michael Vanderhaeghe
|
Hostellerie St-Nicolas
Houdbaarheid

Vers: 5 dagen Diepvries: 6 maanden

Rendement

Goed rendement, is een gemakkelijk te fileren vis. Als hij rauw is dan kan hij slap aanvoelen. Het vlees valt bijna van de midden graat. Als hij gaar is dan is hij harder van structuur.

Bevindingen

Ik heb hier graag mee gewerkt. De vis heeft een lekkere smaak en mooie structuur. Wel even wennen aan het fileren.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja