Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
zee­barbeel

Mullus barbatus

Zeebarbeel, ook wel rode mul genoemd lijkt een tropisch visje, maar wordt heel vaak aangeland door onze Belgische vissers.

zeebarbeel op schilferijs omringt door visnet.
zeebarbeel op schilferijs omringt door visnet.
zeebarbeel op schilferijs omringt door visnet.
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Er zijn verschillende soorten zeebarbeel beschikbaar op de markt. Onder de Europese soorten vermelden we de gewone zeebarbeel ook wel rode mul genoemd (Mullus barbatus) en de gestreepte zeebarbeel (Mullus surmuletus). De twee soorten onderscheiden zich door de vorm van de kop: de gewone zeebarbeel heeft een steiler kopprofiel dan de gestreepte zeebarbeel. Bovendien heeft deze laatste strepen op de eerste rugvin, terwijl die bij de gewone zeebarbeel uniform gekleurd is. Zeebarbelen leven dicht bij de bodem. Ze kunnen tot 30-40 cm groot, 1 kg zwaar en 11 jaar oud worden. In de Atlantische Oceaan bereiken zeebarbelen geslachtsrijpheid op 1- à 2-jarige leeftijd.
Herkomst
De gestreepte zeebarbeel leeft van aan het zuiden van Noorwegen tot aan Marokko. De gewone zeebarbeel heeft een meer zuidelijke verspreiding en is zeldzaam in het Engels Kanaal en de Noordzee. De twee soorten komen ook voor in de Middellandse Zee. Belgische vissers landden in 2020 198 ton aan in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €2,82/kg.
paaitijd
Zeebarbeel is een vette vis, ideaal om bijvoorbeeld tonijn te vervangen.

Recepten

met

zee­barbeel

Zeebarbeel met venkel en antiboise gedresseerd op een wit bord, met zwarte achtergrond
Zeebarbeel, antiboise en venkel
Bekijk gerecht
zeebarbeel met prei en pepersaus op een groen/blauw bord gedresseerd
Zeebarbeel met preistoemp en pepersaus
Bekijk gerecht
Tempura van zeebarbeel met puree, ui en tartaarsaus
Zeebarbeel­tempura met ui en tartaarsaus
Bekijk gerecht
zeebarbeel op rabarber met beurre blanc met een zwarte achtergrond
Zeebarbeel met rabarber, beurre blanc en vanille
Bekijk gerecht
Zeebarbeel met scharrelei en garnaal op een wit bord afgewerkt met krokante chips en kleurijke seizoensbloemen
Zeebarbeel met scharrelei en handgepelde garnalen
Bekijk gerecht
Soep van zeebarbeel apart geserveerd naast een bord met de soep en peperkoekcroutons
Soep van zeebarbeel met peperkoekcroutons
Bekijk gerecht
Croque van met zeebarbeel gedresseerd op een wit rond bord.
Croque met zeebarbeel, Oud Brugge en roomkaas
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van 'Dimitry Lysens' met witte keukenvest.
Dimitry Lysens
|
Magis
Houdbaarheid

Rendement

+- 55%

Bevindingen

Top! Een van de meest verfijnde vissoorten die er bestaan. Blijkbaar is het wel moeilijk om grotere exemplaren uit de Noordzee te halen, dat wil zeggen dat het wel tijdrovend is om ze te kuisen. Ik brand ze meestal af aan de velkant of op zijn geheel op de bbq.

Toepassingen

Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Thijs Vervloet' met witte keukenvest.
Thijs Vervloet
|
Colette
Houdbaarheid

Rendement

100% afval kan gebruikt worden voor bouillabaisse.

Bevindingen

Mooie vis, mooie structuur en lekker van smaak, top!

Toepassingen

Bakken - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Kim Devisschere' met witte keukenvest
Kim Devisschere
|
Roots
Houdbaarheid

Rendement

Dikke schubben, kleine vis met veel verlies. Liefst krijg ik de grotere exemplaren.

Bevindingen

Best niet bakken in de pan, want scheurt open langs de zijkanten. Gemakkelijker te bereiden in de oven en te combineren met zuiderse smaken.

Toepassingen

Rauw - Pocheren - Stoven

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Christophe Snauwaert' met witte keukenvest.
Christophe Snauwaert
|
Toi, Moi et la Mer
Houdbaarheid

Rendement

Weinig verlies je hebt er wat werk aan door het ontschubben.

Bevindingen

Lekker en smaakvol visje. Rauw te gebruiken in een tartaar. Mi cuit bakken op de plancha. Heeft weinig smaak versterkers nodig, is zeer puur.

Toepassingen

Rauw - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja