Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Konger­aal

conger conger

Kongeraal heeft een langgerekt lichaam, is lichtgrijs van kleur en zijn lichaamsvorm doet denken aan een dikke zeeslang.

Detailfoto van kongeraal op schilferijs
Detailfoto van kongeraal op schilferijs
Detailfoto van kongeraal op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Kongeraal of zeepaling heeft een langgerekt lichaam, is lichtgrijs van kleur en zijn lichaamsvorm doet denken aan een dikke zeeslang. Ze gaan ‘s nachts op jacht en schuilen overdag tussen rotsen, in spelonken en rond wrakken. Over het algemeen meet kongeraal tussen 1 en 2 meter, maar uitzonderlijk kunnen ze 2,5 meter lang worden.
Herkomst
Kongeraal is een soort die voorkomt in de noordoostelijke Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. Jonge kongeralen blijven dichter tegen de kust, maar volwassen exemplaren worden teruggevonden tot 500 meter diepte. Ze verschuilen zich overdag graag in holtes tussen stenen of op wrakken. ’s Nachts trekken ze erop uit om zich te voeden. Kongeraal is van weinig commercieel belang in België. In Belgische visveilingen werd in 2020 amper 30 ton kongeraal aangevoerd. De gemiddelde prijs bedroeg €0,76/kg.
paaitijd
Kongeralen groeien snel: ze kunnen vanaf hun vijfde levensjaar meer dan 30 kg wegen. Ze worden geslachtsrijp bij een lengte tussen 85 en 95 cm. Ze planten zich slechts eenmaal in hun leven voort.
Kongeraal bevat heel wat graten, dat maakt het moeilijk hem te fileren.

Recepten

met

Konger­aal

Gebakken kongeraal met groene bisque en puntpaprika in een glanzend wit kommetje
Op het vel gebakken kongeraal, groene bisque en zoete puntpaprika
Bekijk gerecht
Kongeraal met gremolata, gerookte tomaat en gebakken pasta gedresseerd op een wit bord met spikkels.
Gepocheerde kongeraal met gremolata, gerookte tomaat en gebakken pasta
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte foto van 'Filip Claeys' met witte keukenvest.
Filip Claeys
|
De Jonkman
Houdbaarheid

Rendement

60% De vis woog 4,7 kg waarvan 2 kg kop en graten.

Bevindingen

Lever was aangetast met de mild en sloeg groen uit. Massa's veel graatjes over heel de filet.

Toepassingen

Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Nee

Zwart-witte profielfoto van 'Olly Ceulenaere' met witte keukenvest.
Olly Ceulenaere
|
Publiek
Houdbaarheid

Rendement

Bevindingen

Saus van gemaakt & lekker. Zonder voorkennis onmogelijk te fileren. Veel smaak. Vlug te droog.

Toepassingen

Stoven

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Matthieu Beudaert' met witte keukenvest.
Matthieu Beudaert
|
Table d'Amis
Houdbaarheid

Rendement

Bevindingen

Het best van al is om de vis kort te bakken. Goede textuur. Eventueel pocheren voor gelatine. In vergelijking met hondshaai en kathaai vond ik deze zeker de betere.

Toepassingen

Pocheren - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja