Kongeraal
conger conger
Kongeraal heeft een langgerekt lichaam, is lichtgrijs van kleur en zijn lichaamsvorm doet denken aan een dikke zeeslang.
Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.
jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigenschappen
Kongeraal of zeepaling heeft een langgerekt lichaam, is lichtgrijs van kleur en zijn lichaamsvorm doet denken aan een dikke zeeslang. Ze gaan ‘s nachts op jacht en schuilen overdag tussen rotsen, in spelonken en rond wrakken. Over het algemeen meet kongeraal tussen 1 en 2 meter, maar uitzonderlijk kunnen ze 2,5 meter lang worden.
Herkomst
Kongeraal is een soort die voorkomt in de noordoostelijke Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. Jonge kongeralen blijven dichter tegen de kust, maar volwassen exemplaren worden teruggevonden tot 500 meter diepte. Ze verschuilen zich overdag graag in holtes tussen stenen of op wrakken. ’s Nachts trekken ze erop uit om zich te voeden. Kongeraal is van weinig commercieel belang in België. In Belgische visveilingen werd in 2020 amper 30 ton kongeraal aangevoerd. De gemiddelde prijs bedroeg €0,76/kg.
paaitijd
Kongeralen groeien snel: ze kunnen vanaf hun vijfde levensjaar meer dan 30 kg wegen. Ze worden geslachtsrijp bij een lengte tussen 85 en 95 cm. Ze planten zich slechts eenmaal in hun leven voort.
Kongeraal bevat heel wat graten, dat maakt het moeilijk hem te fileren.