Noordzee
Dirk Degrendele
“Al meer dan vijfentwintig jaar ben ik actief in de visserij. Tijdens mijn lange traject van scheepsjongen, matroos, schipper tot reder, heb ik de vele veranderingen in de Belgische visserij van nabij meegemaakt. Onze Belgische vissers werken sinds jaar en dag om de visserij op alle mogelijke manieren duurzamer maken. Met mooie resultaten. Eén van die veranderingen is de komst van de NorthSeaChefs. Van in het begin was ik overtuigd van de waarde van het concept en wilde ik met alle plezier meewerken om het project te doen slagen. De evolutie die de Belgische visserij heeft ondergaan dankzij NorthSeaChefs is enorm. De vele initiatieven om minder bekende vissen van bij ons te promoten en ze daardoor ook in de media te brengen en beter bekend te maken, heeft een duidelijk positief effect. De prijsvorming van de minder bekende vissoorten is de laatste jaren veel verbeterd met als gevolg dat de visser minder weggooit en meer beloond wordt voor zijn werk. Toch blijven nog te veel soorten onder de 1 euro op de klok. Ook bij de consumenten en handelaars hebben die initiatieven een ommekeer teweeggebracht. Handelaars en consumenten zijn bewuster geworden, kopen minder buitenlandse producten en kiezen meer en meer kiezen voor producten uit eigen land. Ik denk dat we op de goede weg zijn en hopelijk een mooie toekomst tegemoet gaan.”